Gemeente Groningen

9
JAN
12.39

Groningen continueert subsidiebeleid monumenten 08-01-2002

In 1995 stelde de gemeenteraad van de gemeente Groningen het monumentensubsidiebeleid vast, zoals verwoord in de nota Van Ethiek naar Strategie. derde nota monumenten gemeente Groningen. Op basis van deze nota bepaalt de raad jaarlijks het bestedingsprogramma ISV-monumenten (gemeentelijke gelden) en het uitvoeringsprogramma BRRM (rijksgelden) vast. Het tot nu toe gevoerde beleid is geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie stelt het college van burgemeester en wethouders de raad voor om het monumentenbeleid te continueren en hier en daar uit te breiden.

Het was ook in 1995 dat de gemeenteraad besloot om onderhoudswerkzaamheden niet langer te subsidiëren. Eigenaar-bewoners van rijksmonumenten kunnen immers gebruik maken van fiscale aftrek van onderhoudskosten. Door dit besluit kwam er geld vrij voor bijvoorbeeld de uitvoering van het Kanjerplan en de subsidiëring van onrendabele monumenten, zoals kerken, orgels en molens. Zoals het er nu uitziet gaat de Rijksoverheid met ingang van 2004 het Gronings model volgen. Ook zij gaat onderhoudskosten schrappen.

De nieuwe subsidiedoelen die het college voorstelt, zijn het verstrekken van goedkope leningen voor de restauratie van naoorlogse gemeentemonumenten. Op de nominatie staan ondermeer de Papiermolen en de beide aulas op de begraafplaats Selwerderhof. Daarnaast wordt geld gereserveerd voor een zorgvuldige inventarisatie van waar zich de belangrijkste concentraties van cultuurhistorische waarden bevinden. Voor de archeologie in het landelijk gebied, voor de bouwhistorie met name in de binnenstad. Het doel is actief behouden en inpassen in wijkvisies en ecologiebeleid. Tevens wordt het budget voor de restauratie van monumentale woningcomplexen verhoogd. Het restauratieproject Pythagoras is afgerond en het project Bernoulliplein is gestart. Nu wordt gedacht aan het complex op de kop van de Nieuwe Ebbingestraat/Rodeweg. Naast geld voor restauratiesubsidie en goedkope leningen wordt een bedrag gereserveerd voor de kosten van de begeleiding van dit soort collectieve restauratieprocessen. Het blijft ingewikkeld om individuele bewoners te bewegen om mee te doen. Ten slotte wordt op termijn het Kanjerplan uitgebreid.