HOUT EN BOUWBOND CNV

Bouwwerkgevers breken derde onderhandelingsronde voortijdig af

Werkgevers hebben de derde onderhandelingsronde voor een nieuwe bouw-cao (180.000 werknemers) voortijdig afgebroken. Aanleiding was hun voorstel om de reisurenregeling aan te passen. De bonden voelen daar niets voor. Zij willen vasthouden aan de nieuwe regeling, waarover werkgevers en bonden nog geen jaar geleden overeenstemming bereikten.

De vergoeding van reisuren was jarenlang een punt van discussie in de bouw. Er was geen eenduidige regeling. Daardoor liepen de vergoedingen voor reisuren sterk uiteen. Tijdens de vorige cao-onderhandelingen is daarom in het kader van de modernisering van de cao een vereenvoudigde reisurenregeling tot stand gekomen.

De regeling komt er kort gezegd op neer dat werknemers voor woon-werkverkeer pas boven de 50 kilometer per dag voor iedere 50 kilometer meer een reisuur vergoed krijgen.

Volgens werkgevers leidt de regeling ertoe dat veel werknemers meer reisuren vergoed krijgen dan ze in werkelijkheid maken.

Volgens de bonden kan dat niet geval zijn. Zij zijn van mening dat de huidige regeling redelijk en evenwichtig is. De huidige regeling is al een compromis.

Ten eerste worden bouwwerknemers door hun werkgever gedwongen om veel te reizen naar wisselende werkplekken. Desondanks moeten ze de eerste 50 kilometer per dag voor eigen rekening nemen.

Ten tweede hebben de bonden er vorig jaar genoegen mee genomen dat een reisuur wordt vergoed volgens het garantieloon en niet tegen het hogere vastovereengekomen loon.

In de derde plaats wordt 50 kilometer in de bouw-cao al sinds jaar en dag gebruikt als een standaard voor het berekenen van een reisuur. En dat terwijl het aantal files in de loop der tijd flink is toegenomen.

De bonden vinden het onbegrijpelijk dat de werkgevers het overleg vandaag niet wilden voortzetten. Er is nu drie keer overlegd, maar tot een inhoudelijke bespreking van overige voorstellen is het nog nauwelijks gekomen.

De bonden gaan er van uit dat het overleg volgens afspraak op 24 januari weer wordt hervat.

Voor nadere informatie:
Jan Bos (FNV Bouw), 06 - 51205321.
Johan Slok (Hout- en Bouwbond CNV), 06 - 53642713. Cees van Dongen (Het Zwarte Corps), 06 - 55840591.

Odijk, 9 januari 2002


09 jan 02 13:49