Ministerie van Defensie



Slecht weer hindert vlucht voordetachement

09-01-2002

De Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse militairen van het voordetachement van de 'International Security Assistance Force' zijn gisteren (8 januari) met een KDC-10 naar de Turkse plaats Trabzon gebracht. Het plan om de militairen vandaag (9 januari) met twee C-130 Hercules vliegtuigen van de luchtmacht naar Bagram in Afghanistan te brengen, kon door slechte weersomstandigheden nog geen doorgang vinden. Zodra de situatie het toelaat, worden de militairen en hun uitrusting door de Hercules-toestellen naar het vliegveld Bagram in Afghanistan gebracht.

Het vervoer van het voordetachement van de landmacht naar Afghanistan betekent een aanzienlijke inspanning voor het 334-Squadron van de luchtmacht. Deze transporteenheid zet drie vliegtuigen in om de 32 Nederlandse en ongeveer zeventig Duitse en Oostenrijkse militairen met hun uitrusting naar Afghanistan te vervoeren. De beide Hercules-vliegtuigen zijn maandag en dinsdag naar Trabzon in Turkije vertrokken met de uitrusting van de betreffende militairen, gevolgd door de KDC-10 met de ongeveer honderd militairen. Twee door het Duitse ministerie van Defensie ingehuurde Antonov An-24 vrachtvliegtuigen kunnen door de winterse omstandigheden eveneens niet naar Afghanistan vliegen. Deze toestellen, beladen met militair materiaal, wachten in de Oekraïne op beter weer.

De KDC-10 vliegt in principe vandaag (9 januari) terug naar Nederland. Zodra de weersomstandigheden het toelaten, beginnen de beide C-130 Hercules-toestellen met de pendelvluchten van Trabzon in Turkije naar Bagram in Afghanistan. Van Bagram vliegen de Hercules-vliegtuigen naar Mashad in Iran, waar de bemanningen overnachten. Vandaar vliegt men weer naar Trabzon in Turkije om een nieuwe vlucht uit te voeren naar Bagram in Afghanistan.

Enkele feiten en cijfers:
Afstand Eindhoven (Nederland) - Trabzon (Turkije): ca. 2.700 kilometer Vluchtduur KDC-10 ca. 4.30 uur; C-130 Hercules ca. 5.50 uur;

Afstand Trabzon (Turkije) - Bagram (Afghanistan): ca. 2.700 kilometer Vluchtduur C-130 Hercules ca. 5.50 uur;

Afstand Bagram (Afghanistan) - Mashad (Iran): ca. 1.200 kilometer Vluchtduur C-130 Hercules ca. 2.45 uur;

Afstand Mashad (Iran) - Trabzon (Turkije): ca. 1.450 kilometer Vluchtduur C-130 Hercules ca. 3.50 uur;

Achtergrondinformatie KDC-10 tanker/transportvliegtuig

Achtergrondinformatie C-130H-30 Hercules

Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme