European Commission

IP/02/23

Brussels, 9 januari 2002

Derde landen maken kennis met de euro

Er zijn euro's beschikbaar in de banken en wisselkantoren van derde landen, waar hun komst dikwijls grote nieuwsgierigheid heeft gewekt. In de eurozone vorderen de invoeringsoperaties snel. In twee landen (Nederland en Ierland) is de omschakeling zo goed als voltooid.

Volgens gegevens van een veertigtal landen zijn overal aan de loketten van de banken of in de wisselkantoren eurobiljetten beschikbaar. Vele consumenten hebben blijk gegeven van nieuwsgierigheid naar de nieuwe Europese munt en hebben getracht euro's te bemachtigen. De euro is zeer positief ontvangen, vooral in de kandidaat-lidstaten. Vele winkels in de niet-deelnemende lidstaten - vooral die in toeristische of grensgebieden - hebben aangekondigd betalingen in contanten in euro's te zullen aanvaarden.

In de eurozone worden de omschakelingsoperaties geïntensifieerd. Uit alle geldautomaten komen euro's. Het gebruik van de euro voor betalingen in contanten neemt steeds verder toe. In Nederland en Ierland is de omschakeling vrijwel voltooid en is nog maar weinig nationaal geld in omloop. Naar verwachting zal in de overige deelnemende landen dezelfde situatie ontstaan in de tweede helft van deze week. Tegen het einde van de maand zullen alle automaten en muntapparaten normaliter met euro's kunnen werken.

Voor de geldtransporten blijft de toestand vrij gespannen in vele deelnemende landen. Doordat er zoveel vraag naar euro's is en tegelijkertijd de oude nationale munteenheden zeer snel terugvloeien, ontstaat er gaandeweg een probleem in verband met de opslag van met name de nationale munten. Doordat de depots vol raken, ontstaan er soms vertragingen bij de geldophalingen bij de banken en de winkels. Waarschijnlijk zal dit probleem echter de komende dagen vanzelf worden opgelost: doordat de consumenten veelal met euro's betalen, zullen de herbevoorradingsbehoeften van de winkels (en van de banken, naarmate de winkels hun euro's bij hen deponeren) verminderen, zodat de geldtransporten kunnen worden ingezet voor het vervoer van de oude nationale munteenheden.

De rijen in de winkels zijn normaal en in de banken worden zij veel minder lang, o.a. doordat de Europeanen die aan het einde van het jaar vakantie hadden, nu weer aan het werk zijn, zodat zij in de praktijk minder tijd hebben om naar de bank te gaan. De winkels hebben vrijwel geen problemen meer om zich met euro's te bevoorraden, doordat zij weer kunnen beschikken over de eurobiljetten en -munten waarmee de consumenten hun aankopen betalen.