Gemeente Eindhoven

Persbericht: 3 januari 2002

Projecten Bureau HALT over diefstal en vandalisme

De Rooi Pannen start nieuwe jaar met twee preventie-projecten

Bureau HALT start op woensdag 9 januari 2002 met twee preventieprojecten op de VMBO afdeling van De Rooi Pannen aan de Kaakstraat in Eindhoven. De projecten, Hou t gaaf en Wij pikken het niet worden door De Rooi Pannen en Bureau HALT preventief ingezet om vandalisme en diefstal door jongeren te voorkomen en terug te dringen. De leerlingen van De Rooi Pannen zijn met beide projecten in totaal zon 6 weken bezig.

Diefstal en vandalisme
Tijdens de eerste twee weken werken de klassen zelfstandig met lesmateriaal dat over beide onderwerpen is samengesteld. De leerlingen praten dan samen over oorzaken, gevolgen en eigen ervaringen. Vervolgens bezoeken medewerkers van de politie, de BBA en Bureau HALT de klassen. De politie vertelt over de ervaringen met jongeren en vandalisme en diefstal in het dagelijkse werk. De BBA-medewerker geeft aan hoe belangrijk anti-vandalisme projecten zijn voor de busonderneming. Daarna zet de HALT-medewerker uiteen wat er gebeurt als een jongere in verband met diefstal of vandalisme bij Bureau HALT terechtkomt. Door jongeren bewust te maken van de gevolgen van diefstal en vandalisme voor slachtoffer en dader, en van de verantwoordelijkheid voor eigen keuzes en gedrag, leveren de projecten een bijdrage aan het terugdringen van diefstal en vandalisme.

Samenwerking
Bureau HALT richt zich met projecten voor het basis- en voortgezet onderwijs in Eindhoven en de regio op preventie van veel voorkomende criminaliteit onder jongeren. De projecten Hou t Gaaf en Wij pikken het niet komen tot stand door nauwe samenwerking tussen De Rooi Pannen, Bureau HALT en de politie.

Participanten in dit specifieke project zijn de Politie Woensel-Zuid en BBA. Bureau HALT ontwikkelde het lesmateriaal en verzorgt tevens de organisatie en coördinatie van het project.