Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK:Nederland steunt uitbreiding luchthaven Bonaire

Nederland steunt uitbreiding luchthaven Bonaire

Staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) stelt 6,1 miljoen euro (9,6 miljoen Antilliaanse gulden) beschikbaar voor de bouw van een vertrek- en transitohal op de luchthaven van Bonaire, en voor uitbreiding van het luchthavenplatform. Hiermee krijgt het toerisme op Bonaire een impuls, en daarmee de duurzame economische ontwikkeling van het eiland.

De luchthaven voldoet op dit moment niet aan de eisen voor grote vliegtuigen (zogenoemde wide bodies). In het bestaande stationsgebouw kunnen maximaal 100 passagiers worden afgehandeld, terwijl dat er minstens 400 zouden moeten zijn. Voor transitopassagiers zijn er nu helemaal geen voorzieningen op de luchthaven.
Internationale eisen waaraan luchthavens moeten voldoen, zijn na de aanslagen in de VS van 11 september verscherpt. Zo moeten alle passagiers na het passeren van de veiligheidscontrole minstens één uur voor vertrek in een afgesloten ruimte opgevangen kunnen worden. Zonder aanpassingen zou de luchthaven van Bonaire op een zwarte lijst komen te staan.

Het huidige platform voor de vliegtuigen is in de jaren 70 ontworpen voor kleinere passagiersvliegtuigen als de MD80 en de B727. Er is plaats voor vier van dergelijke toestellen. Sinds een aantal jaren landen er ook grotere vliegtuigen als de B747-300 en de B767 op Bonaire. Het platform is daar eigenlijk niet op berekend: de draagkracht is te klein voor het gewicht van zo n groot vliegtuig en het platform is te klein. Als er een groot vliegtuig op het platform staat, is er nog maar plaats voor twee kleinere vliegtuigen. Ook is de taxiruimte minimaal. Het platform wordt daarom versterkt en uitgebreid met een opstelplaats voor één groot vliegtuig.

Noot voor de redactie/