Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dringend verzoek van voorzitter Kamer van Koophandel aan politiek:

Oost-Brabant vraagt duidelijke investering in regio

Eindhoven, 9 januari 2001

Oost-Brabant staat op dit moment onder grote druk door de verslechterde economische situatie. Toch ziet de toekomst er zeker niet somber uit. De regio heeft voldoende veerkracht, kwaliteit en talent om sterk uit het dal tevoorschijn te komen. Maar dan zijn er wel goede randvoorwaarden nodig, onder andere op het gebied van ruimte, bereikbaarheid, beschikbaarheid van kennis en de arbeidsmarkt. Dit stelt de nieuwe voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost-Brabant, Jacques van de Vall, in zijn nieuwjaarstoespraak. De Kamer van Koophandel heeft de noodzakelijke randvoorwaarden geïnventariseerd en samengebracht in de symbolische schatkist van Oost-Brabant. Vanmiddag werd in s-Hertogenbosch de schatkist, met daarin kort verwoord de gouden potenties van de regio en de noodzakelijke actie van de regionale en landelijke politiek, overhandigd aan de Brabantse gedeputeerde en toekomstig Kamerlid Pieter van Geel. Vanavond zal de schatkist worden overhandigd aan minister Zalm.

Van de Vall schetst in zijn nieuwjaarsrede de verslechterde economische omstandigheden en de gevolgen hiervan voor de regio. Ons bedrijfsleven is sterk internationaal georiënteerd en hierdoor gevoeliger voor conjuncturele schommelingen. Ongeveer dertig procent van de totale omzet in Oost-Brabantse bedrijven wordt behaald in het buitenland. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde. Hierdoor voelt de regio de tegenslagen op de buitenlandse markten sterker dan andere delen van het land. Toch zijn deze cijfers geen reden voor somberheid. Oost-Brabant heeft tenslotte een bedrijfsleven met een grote economische veerkracht.

Niet vanzelf

De voorzitter waarschuwt dat het herstel niet vanzelf zal gaan. Uiteraard ligt het allereerst aan het ondernemerschap van ons bedrijfsleven. Maar ook het vestigingsklimaat is van cruciaal belang . Van de Vall refereert aan een onderzoek van het Nederlands Economisch Instituut (NEI) waarin naar voren komt dat voor zowel Noordoost- als Zuidoost-Brabant de beschikbaarheid van voldoende en goed opgeleid personeel, goede infrastructuur en voldoende bedrijventerreinen knelpunten vormen. Gedeputeerde Van Geel onderstreepte de mobiliteitsproblemen van de regio en vindt dat de minister aan haar afspraken moet worden gehouden. Ten aanzien van de bedrijventerreinen was hij minder positief: door de ongeëvenaarde uitgifte van bedrijfsterreinen in de laatste 8 jaar is de voorraad op. Oplossingen voor het tekort aan bedrijfsterreinen moet dan ook, naar zijn mening, gezocht worden in het efficiënter omgaan met de bestaande bedrijfsterreinen.

Schatkist

Het is duidelijk dat er in Oost-Brabant iets moet gebeuren. Onze regio heeft een schat aan kennis, een schat aan mogelijkheden en een schat aan ambities. Maar helemaal alleen redden we het niet. We vragen enkele goudstaven uit andere schatkisten om ons vestigingsklimaat te optimaliseren. Een investering die zeker zal renderen! . De precieze wensen en vragen heeft de Kamer van Koophandel Oost-Brabant verwoord in een politiek verzoekschrift. Onder de noodzakelijke randvoorwaarden die hierin worden opgesomd bevinden zich issues die voor de regio al veel langer op de agenda staan, zoals het aanpakken van de verkeersinfarcten op de A2 en de A50, het gebrek aan bedrijventerreinen en een betere aansluiting van onderwijs en bedrijfsleven.

De goudstaven, verpakt in een symbolische schatkist, worden de komende weken aangeboden aan alle huidige en toekomstige Kamerleden. We willen ze graag laten reageren op ons manifest. Vervolgens zullen we kritisch volgen wat er in de praktijk van hun reacties terechtkomt.