Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR

9 januari 2002, nr. 001

Wageningen UR stemt concernstrategie af op Rapport Terlouw

Wageningen Universiteit en Researchcentrum heeft met grote waardering en belangstelling kennis genomen van het eindrapport van de commissie Terlouw, dat hedenmiddag is gepresenteerd. Volgens prof.dr. Fons Werry, concernadviseur biotechnologie van Wageningen UR, heeft de commissie het maatschappelijke debat dat reeds liep - en door de commissie zelfs is geintensiveerd - nauwlettend gevolgd. "De commissie heeft haar observaties op heldere en overtuigende manier in het rapport verwoord. De observaties en de aanbevelingen vormen een krachtig signaal over de opvattingen en verwachtingen die leven bij het publiek over de ontwikkeling en toepassing van gentechnologie in de voedselketen. Wageningen UR ziet de aanbevelingen van de commissie als een krachtige en belangrijke inbreng in de aanstaande parlementaire discussie en de voortzetting van maatschappelijke debat. Bovendien nemen wij deze aanbevelingen zeer ter harte bij het uitstippelen van onze onderzoekstrategie en onderwijsorientatie", aldus Werry.

Opvallend is volgens hem de observatie van de commissie dat het publiek gentechnologie kennelijk niet categorisch afwijst, maar de toepassing ervan alleen accepteert onder strikte voorwaarden van erkend nut en binnen scherpe veiligheidsnormen. Hierbij strekt de bezorgdheid zich niet alleen uit naar milieuveiligheid, biodiversiteit en authentieke natuurontwikkeling, maar ook de persoonlijke gezondheid en de belangen van ontwikkelingslanden. Verder vindt de commissie dat de keuzevrijheid van consumenten gegarandeerd moet zijn. De commissie constateert een verminderd vertrouwen van het publiek in de overheid als regelgeefster en bewaakster van het algemene belang en de keuzevrijheid van consumenten. Terwijl ook het vertrouwen is gedaald in de industrie, als oprechte en gewetensvolle toepasser van gentechnologie, en in de wetenschap, als belangenvrije ontwikkelaar en stimulator van gentechnologie. "Ook het Nederlandse kennissysteem voor voeding en voedselproductie geniet dus niet het onverkorte vertrouwen van de Nederlandse samenleving", constateert Werry.

Werry deelt de constatering dat het van groot belang is om betere informatie voorhanden te hebben over de invloed van transgene gewassen op wilde flora en fauna in Nederland. Daarnaast onderstreept ook hij het belang van een degelijke communicatie over de veiligheid van voedingsmiddelen, waarbij consumenten in ieder geval worden geinformeerd over de productiewijze en de samenstelling van voedingsmiddelen. In Wageningen wordt een algemeen en openbaar seminar voorbereid om de implicaties van het rapport voor de verdere ontwikkeling van Wageningen UR in beeld te brengen.