OPTA

OPTA: Mededeling rond tariefsverhoging Mxstream

MEDEDELING VOOR DE PERS

Naar aanleiding van de berichtgeving rond de tariefsverhoging 'KPN Mxstream 'deelt OPTA het volgende mee:

Mag KPN het tarief MxStream zomaar verhogen?
Het abonnementstarief dat KPN aan haar klanten voor het leveren van de dienst MxStream in rekening brengt wordt in Nederland niet door telecommunicatieregelgeving gereguleerd. Aangezien OPTA uitsluitend bevoegd is toezicht te houden op naleving van post- en telecommunicatieregelgeving is OPTA dus niet bevoegd klachten over verhogingen van abonnementstarieven voor MxStream in behandeling te nemen. Dit betekent dat klachten over verhogingen van de abonnementstarieven niet door OPTA behandeld kunnen worden. Over het algemeen wordt de overeenkomst tussen aanbieder en klant, waaronder ook de tarieven, beschreven in de algemene voorwaarden. Indien abonnees het niet eens zijn met de verhoging van het tarief voor MxStream, beschrijven de algemene voorwaarden van KPN hoe gehandeld kan worden.

Wordt het MxStream tarief daardoor te hoog?
Verschillende andere ADSL aanbieders hebben bij OPTA geklaagd over de in hun ogen te lage MxStream tarieven. Uit voorlopig onderzoek is OPTA gebleken dat de MxStream tarieven vermoedelijk te laag zijn.

Wat doet OPTA dan wel?
OPTA zorgt ervoor dat concurrentie op ADSL diensten zich kan ontwikkelen waardoor de tarieven uiteindelijk omlaag gaan. Voor de verdere concurrentieontwikkeling van ADSL is het van belang dat de concurrenten van KPN tegen kostengeoriƫnteerde tarieven en non-discriminatoire voorwaarden ADSL faciliteiten bij KPN kunnen inkopen. OPTA ziet hier actief op toe. Deze groothandelstarieven zullen in de nabije toekomst omlaag gaan. Hierdoor nemen de mogelijkheden voor concurrenten van KPN toe om concurrerende prijzen in de markt te zetten.

Wat gaat OPTA doen aan de mogelijk te lage tariefstelling voor MxStream?
Uit het verdere onderzoek moet blijken of de nieuwe MxStream tarieven (nog steeds) te laag zijn. Zo ja, dan moeten of de groothandelstarieven verder omlaag of het MxStream tarief nog verder omhoog.