Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 9 januari 2002

Foederer nieuwe commandant brandweer Alkmaar

Met ingang van april 2002 is de heer ing. H.A.J. (Henny) Foederer de directeur/commandant brandweer en rampenbestrijding van Alkmaar. De 45 jarige Eindhovenaar, momenteel werkzaam als brandweercommandant in Hilversum, vervangt de huidige commandant van Alkmaar de heer ing. J.W. (Jan) van Es. Van Es gaat per 1 februari a.s. met functioneel leeftijdsontslag.

Foederer heeft op dit moment in de gemeente Hilversum de leiding over een brandweerorganisatie die bestaat uit 52 beroepskrachten en 47 vrijwilligers. Tevens is hij commandant van de regionale brandweerorganisatie in het Gooi en de Vechtstreek (11 gemeenten en ca. 242.000 inwoners).

De brandweer Alkmaar is tot nog toe een geïntegreerde organisatie met de regionale brandweer en hulpverleningsdienst Noord-Kennemerland die 55 beroepskrachten telt en 128 vrijwilligers.

In 2002 wordt deze nauwe verwevenheid door de vorming van de hulpverleningsregio Noord-Holland Noord verbroken. Foederer zal bij de positionering van de brandweer Alkmaar in de nieuwe regio en de brandweer als gemeentelijk bedrijf een belangrijke rol vervullen.

Vertrek Van Es
De huidige commandant van de brandweer Alkmaar bereikt in januari 2002 de voor zijn functie aangewezen leeftijdsgrens van 55 jaar, die geldt voor toekenning van functioneel leeftijdsontslag (FLO). Van Es is op 1 juli 1992 bij de gemeente Alkmaar in dienst getreden als commandant brandweer Alkmaar, tevens commandant regionale brandweer. Voor zijn aantreden in Alkmaar was hij onder meer commandant van de gemeente brandweer in Vlaardingen en tevens regionaal (operationeel) commandant van dienst. Daarvoor was Van Es werkzaam bij het Ministerie van Binnenlandse zaken en bekleedde hij functies als docent en examinator bij verschillende opleidingen, regionaal en landelijk, waaronder de Rijksbrandweerakademie.

In de periode tussen het vertrek van Van Es en de komst van Foederer neemt plaatsvervangend commandant de heer Brons de honneurs waar.