Gemeente Alkmaar


9 januari 2002

Gemeente wil kwaliteitsimpuls voor bedrijventerrein Overdie

Bedrijventerrein Overdie moet in 2005 helemaal zijn aangepast aan de eisen van deze tijd. De eerste stap daarvoor is gisteren gezet door het College van B&W, die de Startnotitie `Revitalisering bedrijventerrein Overdie' heeft vastgesteld. Hierin staan de uitgangspunten voor de aanpak.

De kwaliteit van het bedrijventerrein kan beter, vindt het College. In de nabije toekomst moeten in nauw overleg met de gebruikers maatregelen worden genomen om de uitstraling van het bedrijventerrein te verbeteren. Te denken valt aan het opnieuw inrichten van de openbare ruimte om het terrein aan de eisen van deze tijd te laten voldoen. Gelijktijdig kan dan achterstallig onderhoud worden verricht en nieuw straatmeubilair worden geplaatst. Er wordt bij de kwaliteitsimpuls onder meer gekeken naar de huidige behoefte van bedrijven aan laad - en losmogelijkheden en parkeerplaatsen. Ook wordt gekeken of er mogelijkheden zijn om het aangezicht van het bedrijventerrein te verbeteren aan de zijde van het Noord-Hollands Kanaal, zoals beschreven in de visie op de Oostelijke Kanaaloevers, die op 18 december jl. werd gepresenteerd.

Enquête
Het pakket aan maatregelen is onder andere tot stand gekomen door een enquête onder de ondernemers op bedrijventerrein Overdie in 2000. Om zoveel mogelijk maatwerk per straat te leveren, vraagt de gemeente Alkmaar binnenkort de ondernemers een tweede enquête in te vullen. Hiermee ontstaat een nauwkeurig beeld van de knelpunten per straat. Ook in het verdere traject vraagt de gemeente de medewerking van de ondernemers zodat het terrein zoveel als mogelijk ingericht kan worden naar de eisen van haar gebruikers, de ondernemers. Met name over de stedenbouwkundige schets en de detailinvulling (waar komt groen, waar komen parkeerplaatsen) wil de gemeente de ondernemers raadplegen.

Planning
Met behulp van de resultaten uit de enquête wil de gemeente dit voorjaar komen tot een stedenbouwkundige schets. Deze dient als startpunt om met de ondernemers verder te praten over de inrichting per straat. Naast deze gesprekken organiseert de gemeente een inloopbijeenkomst voor alle belangstellenden. Bezoekers van deze bijeenkomst kunnen hun reactie geven op de plannen. Eind zomer / begin herfst 2002 moet het gehele inrichtingsplan klaar zijn en wordt het aan college en gemeenteraad voorgelegd. Na het uitwerken van een uitvoeringsplan en het aantrekken van een aannemer gaat begin 2003 de opknapbeurt echt van start. Eerst wordt de riolering gerenoveerd, dit duurt tot eind 2003. Daarna vindt de herinrichting van de straten plaats; deze klus neemt circa één jaar in beslag. In 2005 moet de klus geklaard zijn.