Stadsdeel Zeeburg

Nieuwjaarstoespraak 2002

Nieuwjaarstoespraak van Tjeerd Herrema, voorzitter Stadsdeel Zeeburg, uitgesproken op 9 januari 2002.

Beste mensen,

Hartelijk welkom in stadsdeel Zeeburg. Het jaar 2001 was voor Zeeburg eigenlijk een rustig jaar. Weinig spectaculair. Geen diepe dalen - noch in de politiek noch in de buurt - maar ook geen hoge pieken. Een wat vlak jaar waarin Zeeburg gestaag verder is gegroeid en de cijfers rond werkloosheid en onveiligheid gelukkig dalend zijn.

2001 was het jaar van de eerste publieke zoen op de wangen van Maxima op het Javaplein, het jaar van de start van IJburg - de bruggen die geopend zijn en de bouw van de eerste woningen en het Jaar van de Vrijwilliger: in Zeeburg werden ruim 500 vrijwilligers eens extra in het zonnetje gezet.

Maar het was ook het jaar dat het eerste lijk op IJburg is gevonden nog voordat er iemand woont en dat de eerste valse Euromunt in Nederland werd ontdekt op de Oostelijke Handelskade.

2002: het jaar van het meedoen
Vorig jaar noemde ik 2001 het jaar van de uitvoering om alles wat er in deze bestuursperiode is bedacht ook in de praktijk te brengen.

2002 noem ik vooral het jaar van het meedoen en verantwoordelijkheid nemen. Voorbeelden daarvan zijn:

* De jongeren gaan zich in de jongerenraad bezighouden met het jeugdbeleid en het project Buurt Aan Zet moet dit jaar verder vorm krijgen.

* Zelforganisaties in Zeeburg die na het buurtdebat ook daadwerkelijk meer het gevoel hebben ondersteund te worden in hun activiteiten en uitgedaagd worden samen te werken aan verbetering voor de buurt en haar bewoners.

* Scholen en ouders werken aan de kwaliteit van het onderwijs en een veilige schoolomgeving.

* Bij buurtbeheer moeten meer bewoners betrokken worden om de leefbaarheid en de veiligheid in de eigen buurt en straat te vergroten.

* Ondernemers en bewoners in de Javastraat nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun winkelstraat.

Dit appèl op bewoners en bedrijven kan alleen als het stadsdeel zelf ook verantwoordelijkheid neemt en duidelijk richting en ruimte geeft aan de ontwikkelingen in dit stadsdeel. Welke richting dat zal zijn, wordt na 6 maart bepaald in het nieuwe bestuursakkoord.

Verkiezingen
2002 is ook jaar van de verkiezingen: het vierjaarlijkse publieke functioneringsgesprek van de politiek met de bewoners. Meedoen geldt in het bijzonder bij de komende verkiezingen door deel te nemen aan de discussie en in democratische partijen. En ook door te stemmen op 6 maart. Vier jaar geleden was de opkomst bedroevend: 45%. Daar is veel over gehuild en veel over geschreven, maar dat heeft alleen dualisme opgeleverd en weinig nieuwe initiatieven. Dit jaar komt de vuurproef. De doelstelling is de opkomst te verhogen tot boven de 50%. Dat is de taak van de politieke partijen: herkenbare kandidaten en een heldere politiek.

Zeeburg, Zuid-Oost en Geuzeveld/Slotermeer doen mee aan een stedelijk experiment om de opkomst te bevorderen, vooral onder allochtone groepen. Er staat een groep van meer dan twintig jonge mensen klaar om de komende maanden hieraan te werken.

Op 31 januari geven wij hier gezamenlijk de aftrap in het stadsdeelkantoor met een politieke markt en discussie. Daarna is het nog slechts korte tijd tot 6 maart.

Tot slot
In de jaren vijftig stuurde de schrijver Godfried Bomans Pa Pinkelman de politiek in.
Pa Pinkelman vondt dat de lonen omhoog moesten en de prijzen omlaag en iedere Nederlander had recht op een voor- en achtertuin wat hem veel bijval opleverde. Ik zal zijn drie en een half uur durend manifest voor de verdwaalde mensheid niet voorlezen, doch slechts zijn verfrissend motto u in het nieuwe jaar toewensen: Wees opgewekt en blijmoedig, beschouw het leven als een heerlijke uitvinding.