Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

Gemeente Haarlem, sector Maatschappelijke Ontwikkeling

Persbericht


Datum:   9 januari 2002
Informatie bij:   Ellen van der Vossen
Telefoon:   023-5115594
Nummer:   3/2002    

Invulling van de nieuwe onderwijsorganisatie in Haarlem goedgekeurd.

Het college van B&W heeft haar voorlopige goedkeuring gegeven over de invulling van de nieuwe onderwijsorganisatie in Haarlem. Door dit besluit komen er uiterlijk 1 augustus 2002 twee zelfstandige schoolbesturen (1 voor het openbaar primair onderwijs en 1 voor het openbaar voortgezet onderwijs) met integrale verantwoordelijkheid voor hun openbare scholen. De rol van de gemeente zal worden beperkt tot het ontwikkelen van lokaal onderwijsbeleid. Daarnaast zal binnen de gemeente een Service Bureau worden opgericht dat ten behoeve van de twee openbare schoolbesturen en andere opdrachtgevers haar diensten zal uitvoeren. Doel van de reorganisatie is dat directeuren minder belast worden met schooloverstijgende zaken en er meer tijd en ruimte overblijft voor onderwijstaken binnen de school. Dit moet leiden tot een kwaliteitsverhoging van het openbaar onderwijs in Haarlem.

Haarlem kent 33 openbare scholen voor primair onderwijs en 7 scholen voor openbaar voortgezet onderwijs. Met het nu genomen besluit komen aan het hoofd hiervan twee bestuurscommissies die de volledige verantwoordelijkheid krijgen voor de onder hen vallende scholen. Ze worden inhoudelijk als ook financieel zoveel mogelijk verzelfstandigd.

Organisatie Primair Onderwijs
Het college van B&W staat positief tegenover de clustervorming van scholen in Haarlem. In Haarlem ontstaan straks drie clusters met scholen voor openbaar primair onderwijs. De openbare scholen in de stad worden opgedeeld in twee clusters (een ten noorden van het Spaarne en een ten zuiden). Het derde cluster omvat alle openbare speciale scholen die vallen onder de Wet op de Expertise Centra. Aan het hoofd van elk cluster komt een clusterdirecteur. Deze geeft leiding aan de schooldirecteuren in het cluster. De algemeen directeur is eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de bestuurlijke beleidskaders en vernieuwing in de organisatie. De clusterdirecteur is verantwoordelijk voor de uitwerking van een schooloverstijgend aanbod en verbetering binnen het cluster. De schooldirecteur houdt meer tijd over voor eigenlijke schooltaken. Voor leerlingen resulteert dit in verhoging van de onderwijskwaliteit, verder zijn er voor hen van de clustervorming geen gevolgen.

Organisatie Voortgezet Onderwijs
In het openbaar voortgezet onderwijs wordt gestart met één cluster (en dus één algemeen directeur en één clusterdirecteur). B&W heeft besloten dat op termijn de bestuurscommissie van het openbaar voortgezet onderwijs omgezet mag worden in een zelfstandige openbare stichting waardoor fusies met andere openbare scholen uit de regio in de toekomst tot de mogelijkheden behoort. Mogelijk ontstaan dan ook op middellange termijn meerdere clusters in het openbaar voortgezet onderwijs. De leerlingen van deze scholen zullen geen nadelige gevolgen van de clustervorming ondervinden.

Reorganisatie binnen gemeente
De afdeling Onderwijs van de gemeente wordt mede als gevolg van de voorgenomen plannen gereorganiseerd. Door het samenvoegen van de afdeling Onderwijs met de afdeling Welzijn en een aantal Haarlemse taken van de GGD ontstaat een nieuwe afdeling die accurater kan inspelen op ontwikkelingen in Haarlem. Er zullen hierbij geen gedwongen ontslagen vallen. Binnen de gemeente zal daarnaast een zogenaamd Service Bureau worden opgericht. Tot uiterlijk 31december 2007 zijn de twee nieuwe schoolbesturen gedwongen diensten van dit Service Bureau af te nemen. De invulling van de nieuwe onderwijsorganisatie brengt voor de gemeentebegroting geen structureel financieel nadelige gevolgen met zich mee. Het college van B&W is akkoord met het beschikbaar stellen van eenmalige middelen tot een bedrag van 180.000 euro. Op 6 februari beslist naar verwachting de gemeenteraad over de plannen. Voor die tijd zal B&W het advies inwinnen van de Ondernemingsraad. Er wordt een aparte procedure gestart voor de advisering aan B&W van de medenzeggenschapsraden van de openbare scholen.