CDA

Ross: Rapport Eten en Genen weerspiegelt halve waarheid

Tweede Kamerlid Clemence Ross vindt dat het rapport "Eten en genen" van de commissie Terlouw slechts de halve waarheid over de toelaatbaarheid van biotechnologie bij met name de voedselproductie weerspiegelt. In opdracht van het kabinet heeft de commissie Terlouw een jaar lang deskundigen, organisaties en 'gewone' burgers op allerlei manieren de gelegenheid gegeven om hun mening te geven over de toepassing van biotechnologie in voedsel.

Een aantal organisaties, bijvoorbeeld Greenpeace en Natuur en Milieu, haakte tijdens het debat af, "maar niet omdat ze tegen alle biotechnologische toepassingen zijn", aldus Clemence Ross. "Dat beeld dat is opgeroepen, is pertinent onjuist. Veel organisaties waren slechts tegen een aantal toepassingen van biotechnologie, maar naar hen werd niet geluisterd."

De uitkomsten van dit debat noemt Ross "niet verrassend. Zij ondersteunen de visie van het kabinet en dat leek ook al vooraf de bedoeling van het debat. Immers, de centrale vraag van het debat luidde niet 'Hoe wenselijk is genetisch gemodificeerd voedsel?', maar 'Hoe maak je genetisch gemodificeerd voedsel acceptabel?' Met deze vraagstelling ging men voorbij aan ethische afwegingen."

Volgens Jan Terlouw en minister Brinkhorst (beiden lid van D'66) speelden ethische afwegingen een ondergeschikte rol in het oordeel - van de deelnemers aan het debat - over biotechnologische toepassingen. Ross: "Dat betwijfel ik toch zeer. De vraag: 'Is het nodig?' bevat namelijk een ethische component: de vraag: Deugt het of deugt niet?, en dat is een ethische vraag."

"Biotechnologie is een fantastische techniek, en biotechnologische toepassingen kunnen heel positieve gevolgen hebben, maar dat betekent niet dat elke toepassing ook wenselijk is. Je weet immers niet wat de lange-termijnrisico's voor het eco-systeem en de mens kunnen zijn. De mens is een onderdeel van het eco-systeem en als zodanig, als rentmeester, ook eerstverantwoordelijk voor het voortbestaan van het eco-systeem", aldus Clemence Ross.

"Het kabinet lijkt enkel het nuts- en marktdenken centraal te stellen bij de verdere ontwikkeling en toepassing van biotechnologie. Maar de overheid is niet alleen verantwoordelijk voor de meerderheid die geen groot probleem lijkt te hebben met genetisch gemodificeerd (ggo-) voedsel, maar is ook verantwoordelijk voor de minderheid die voor ggo-vrij voedsel kiest. De overheid moet ervoor zorgen dat mensen voor ggo-vrij voedsel kunnen blijven kiezen."

Ross: "Het paarse kabinet, en in het bijzonder de bewindslieden Brinkhorst en Borst, lijken geen verantwoordelijkheid te willen te nemen voor voedselveiligheid. Zij willen het overlaten aan de markt, en dat is een slechte zaak."