Ingezonden persbericht

Persbericht

Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg

Leiden, 10 januari 2002

Vrijplaats Koppenhinksteeg:

Marathonzitting van de Commissie voor Beroep- en Bezwaarschriften?

Tientallen sympathisanten, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van Vrijplaats-initiatieven zullen morgen in het Stadhuis aan de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften gaan uitleggen waarom de gemeentelijke plannen voor de "Vrijplaats Koppenhinksteeg" een slecht idee zijn. De bezwaarmakers zijn afkomstig van uiteenlopende organisaties als het 'Institute of Race Relations' uit Londen en het posterplakkers collectief "Loesje", tot Vrijplaats- initiatieven als De Fabel van de Illegaal en de Weggeefwinkel.

Zeer tegen de zin van de gebruikers en vrijwilligers van de Vrijplaats is de Gemeente Leiden van plan de Koppenhinksteeg te verbouwen tot luxe koopappartementen en bedrijfsruimtes. Nadat het College van B & W hier in oktober vorig jaar een bouwvergunning voor verleende, tekenden meer dan zeshonderd organisaties en individuen per bezwaarschrift protest aan tegen deze plannen. Zij vinden de Vrijplaats een unieke verzameling van tegendraadse culturele en politieke organisaties die voor Leiden behouden moet blijven. Dit is ook de mening van de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK), die een groot deel van de Vrijplaatsorganisaties vertegenwoordigt. De SVK pleit voor legalisering van de Vrijplaats, waarna de organisaties die er gevestigd zijn een 'maatschappelijke huur' kunnen gaan betalen.

De Vrijplaats Koppenhinksteeg heeft een landelijke, zelfs internationale uitstraling en bekendheid en wordt wekelijks door 2000 mensen bezocht. De organisaties, vrijwilligers en bezoekers van de Koppenhinksteeg voeren al jarenlang strijd voor het behoud van hun 33 jaar oude Vrijplaats. De 'supportersvereniging' Vrienden Vrijplaats Koppenhinksteeg telt reeds 500 leden.

Of het de Commissie voor Beroep- en Bezwaarschriften gaat lukken alle insprekers aan te horen in de anderhalf uur die ervoor is uitgetrokken, is maar zeer de vraag. Bovendien achten enkele Vrijplaatsorganisaties de hele zitting onwettig: zij stuurden op tijd een bezwaarschrift in, maar kregen nooit een ontvangstbevestiging en werden ook niet door de Commissie uitgenodigd. Ook kwamen bij de Vrijplaats soortgelijke klachten binnen van individuele bezwaarmakers. Enkelen van hen werden na wat heen en weer gebel met de Commissie de afgelopen dagen alsnog voor de zitting uitgenodigd. De Vrijplaats vermoedt echter dat er nog meer bezwaarmakers door de commissie zijn 'vergeten'. De SVK zal er daarom bij de Commissie op aandringen na te gaan of iedereen wel is uitgenodigd voor de zitting van aanstaande vrijdag.

De zitting van de Commissie voor Beroep- en Bezwaarschriften begint vrijdagochtend 11 januari om 10:30 in de Raadszaal, en is openbaar toegankelijk.

Einde persbericht

noot voor journalisten: meer informatie 0623390616 (LW van Rijn, VVK) en 06 23145173 (SVK, M van Duijn) achtergrondinformatie: http://www.koppenhinksteeg.nl

afzender: Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg Postbus 2228
2301 CE Leiden
svk@koppenhinksteeg.nl
http://www.koppenhinskteeg.nl (VVK webstek)