Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Minister Van Boxtel stelt 26 miljoen gulden beschikbaar voor opvang van Antilliaanse jongeren

10 januari 2002

Minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid stelt f 26 miljoen gulden beschikbaar om lokale opvangprojecten voor jonge Nederlands-Antilliaanse migranten te ontwikkelen. Hiertoe gaat de stichting Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) in gemeenten waar meer dan 1% van de totale bevolking van Antilliaanse afkomst is, projecten voor tijdelijke huisvesting in combinatie met scholing en toeleiding naar arbeid initiëren, stimuleren en ondersteunen.

Het gaat om lokale initiatieven op het terrein van begeleid wonen voor jonge Nederlands-Antilliaanse migranten waarbij voor een tijdelijke periode huisvesting wordt aangeboden in combinatie met scholing, arbeidstoeleiding en vrije tijdsbesteding. Deze jongeren krijgen een coach van Antilliaanse afkomst toegewezen die als aanspreekpunt en begeleider zal optreden gedurende de verblijfsperiode. Bij dit besluit is overwogen dat door Antilliaanse organisaties, met name het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) is aangegeven dat adequate huisvesting op dit moment dé ontbrekende schakel is in het inburgeringstraject voor jonge Antillianen.

De lokale initiatieven zullen worden gestimuleerd en inhoudelijk ondersteund door de SEV, een organisatie met grote expertise op het gebied van innoverende ontwikkelingen rond de woonsituatie van diverse groepen in Nederland en met intensieve relaties met corporaties. De SEV heeft specifieke ervaring opgebouwd met projecten gericht op het huisvesten van mensen die naast een 'dak boven het hoofd' ook nog een sociaal netwerk en/of extra begeleiding nodig hebben. De SEV heeft hiertoe het woonconcept 'Foyers de Jeunesse' oorspronkelijk uit Frankrijk, in Nederland geïntroduceerd.
In dit geval zal het gaan om huurkamers voor een beperkte duur, met gemeenschappelijke voorzieningen. Met de jeugdige wordt een contract afgesloten, waarbij huisvesting wordt aangeboden in ruil voor verplichte deelname aan educatietrajecten.

Met de Tweede Kamer is dit jaar afgesproken dat de vrijgevallen f 26 miljoen, die oorspronkelijk bestemd waren voor het verplichte voortraject inburgering op de Nederlandse-Antillen, in Nederland zullen worden ingezet voor de opvang en begeleiding van jonge Nederlands-Antilliaanse migranten. Het aan hen zonder meer aanbieden van huisvesting hoeft echter niet tot het gewenste
inburgeringsresultaat te leiden. Daarom wordt aan het huisvestingsaanbod de voorwaarde gekoppeld van verplichte deelname aan trajecten naar inburgering, begeleiding naar arbeid en vrije tijdsbesteding.
Het bedrag van f 26 miljoen komt bovenop een eerder dit jaar aan een zevental gemeenten, de zogenaamde Antillianengemeenten, beschikbaar gesteld bedrag van f 24 miljoen om problemen van en met Antilliaanse jongeren op te lossen.

De gemeenten die voor financiële ondersteuning voor bovengenoemde initiatieven in aanmerking komen zijn: Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Dordrecht, Groningen, Almere, Zoetermeer, Nijmegen, Eindhoven, Breda, Amersfoort, Arnhem, Schiedam, Capelle a/d IJssel, Lelystad, Den Helder en Zwolle. In januari 2002 worden deze gemeenten benaderd met het verzoek om, onder begeleiding van de SEV, plannen voor opvang te ontwikkelen.

---