Kroatië liberaliseert import oliën en vetten

Met ingang van 1 januari jl. heeft Kroatië de invoerrechten op industrie- en landbouwproducten (w.o. oliën en vetten) over de gehele linie geliberaliseerd. Deze algemene tariefverlaging is gebaseerd op verplichtingen die dit Mediterrane Balkanland bij haar toetreding tot de World Trade Organization (WTO) in november 2000 is aangegaan. Kroatië is vorig jaar gestart met de geleidelijke verlaging van deze douanetarieven en zal deze verlagingen de komende jaren voortzetten totdat de in WTO-kader overeengekomen eindniveaus zijn bereikt (voor de meeste oliën en vetten is dit 1 januari 2003 of 2004).

Bovendien past Kroatië vanaf 1 januari jl. de tariefpreferenties toe die zij in een eerder stadium met de EU, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Polen is overeengekomen. De preferenties die Kroatië de EU verleent, steken overigens schril af bij de preferenties die Centraal-Europese landen genieten. Het enige land van de Central European Free Trade Agreement (CEFTA) waarmee Kroatië nog geen vrijhandelsafspraken heeft gemaakt, is Roemenië, terwijl de overeenkomst met Polen nauwelijks concessies omvat voor de wederzijdse handel in landbouwproducten. De verwachting bestaat dat Kroatië begin volgend jaar een vrijhandelsovereenkomst zal sluiten met Roemenië, zodat Kroatië in de lente van 2002 kan toetreden tot de CEFTA. Doordat Kroatië per 1 januari jl. de Gecombineerde Nomenclatuur (GN) van de EU heeft overgenomen, wordt de tariefinformatie sowieso aanmerkelijk transparanter.
Informatie over de (preferentiële) tariefniveaus die Kroatië vanaf 1 januari jl. toepast ten aanzien van de invoer van oliën en vetten, is op te vragen bij Frans Köster, tel. 070-3195118 of e-mail koster@mvo.agro.nl. Deze tarifaire informatie is inmiddels ook opgenomen in de Databank Markttoegang op het besloten gedeelte van de MVO-website www.agro.nl/mvo.

up