Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 11 januari 2002

Zonevreemde bedrijven:
duurzaamheid en leefbaarheid centraal stellen


23000 zonevreemde bedrijven bewijzen eens temeer hoe het ruimtelijk beleid vroeger heeft gefaald. Aan de ene kant zetelt een drukkerij in landbouwgebied, aan de andere kant staan garages op bedrijventerreinen.

Wetenschappers hebben in hun rapport vanuit economisch oogpunt het probleem geschetst.
Agalev vraagt duurzame oplossingen, in de eerste plaats voor de vele zonevreemde bedrijven in het woongebied.. Het ene zonevreemde bedrijf is immers het andere niet.
Wie durft bijvoorbeeld een vuurwerkbedrijf zoals in Enschede midden in een woonzone, ook al is ze landelijk, laten bestaan?
En wat is er anderzijds tegen een schrijnwerkerij in bepaalde woonbuurten?

De aard van de activiteit, de stijl van het management, de schaal van het bedrijf, het al dan niet aantrekken van verkeer; het zijn maar enkele elementen die meebepalen of een bedrijf in een woongebied hinderlijk is of niet.

Anderzijds kunnen zonevreemde bedrijven voor Agalev niet duurzaam in stand gehouden worden in kwetsbare gebieden van het buitengebied (natuur, waterwingebieden enzovoort)
Voor die bedrijven moet een aktief herlokalisatiebeleid worden uitgewerkt.

AGALEV vraagt aan Minister Van Mechelen om een taskforce de opdracht te geven om uit te zoeken waar en hoe bedrijven wel of niet gecombineerd kunnen worden met andere activiteiten of functies. Daarbij moet rekening gehouden worden met criteria voor veiligheid, volksgezondheid, ecologische en mobiliteitseffecten. Het kan niet dat in één pennetrek ook de scheve situaties rechtgetrokken worden. Maatwerk blijft nodig. De taskforce moet ook bekijken hoe herlokalisatiedossiers kunnen worden begeleid.
Deze taskforce moet bestaan uit mensen met deskundigheid op vlak van ruimtelijke ordening, milieu, hinder en volksgezondheid. Ze moet een algemeen kader uitwerken voor gans Vlaanderen.
De resultaten hiervan kunnen gebruikt worden om in de gemeentelijke structuurplannen en ruimtelijke uitvoeringsplannen tot duurzame oplossingen te komen, ook gedragen door de betrokken woonbuurten.

Isabel Vertriest
Vlaams Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852