Gemeente Leiden

Bonus in nieuwe subsidieverordening Wet Inschakeling Werkzoekenden

Ruim 1800 euro bij het vinden van werk

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil mensen stimuleren om een reguliere baan te aanvaarden. Om dat te bereiken heeft hij een bonus ingesteld van 1.815,12 euro (fl. 4.000). In de nieuwe WIW-subsidieverordening staan ook voorstellen om geld te verstrekken aan mensen die gesubsidieerd werk vinden, vrijwilligerswerk doen of op een andere manier actief zijn.

SOCIALE ZAKEN EN ARBEIDSMARKTBELEID - De bedragen die de gemeente kan verstrekken en de bijbehorende voorwaarden staan in de WIW-subsidieverordening 2001. WIW staat voor Wet Inschakeling Werkzoekenden. De verordening is op een aantal punten gewijzigd. Hieronder volgende de belangrijkste toevoegingen en wijzigingen van de regeling.

Bonus is onbelast
De bonus, die minister Vermeend heeft voorgesteld, bedraagt 1.815,12 euro, die alleen in vier termijnen kan worden verstrekt. Dit betekent dat er elk half jaar 453,78 euro wordt uitbetaald. Deze bedragen zijn netto en worden niet bij het belastbaar inkomen opgeteld. Mensen die naar regulier werk (of als zelfstandige) uitstromen, vanuit een bijstandsuitkering of vanuit een gesubsidieerd dienstverband (WIW), komen in aanmerking voor dit bedrag. De periode van de uitkering of WIW-arbeid (of een combinatie van beide) moet minimaal één jaar zijn. Deze werkaanvaardingssubsidie van 1.815,12 euro is van toepassing voor de belanghebbenden die tussen 1 januari 2001 en 31 december 2001 zijn begonnen met regulier werk (dat wil zeggen niet-gesubsidieerd werk).

Toetrederskorting
Voor mensen die na 1 januari 2002 uitstromen naar regulier werk is deze subsidie niet van toepassing. Per 1 januari 2002 is er namelijk een nieuwe fiscale regeling. Zij kunnen in plaats van de werkaanvaardingssubsidie onder voorwaarden in aanmerking komen voor de toetrederskorting. Deze is bestemd voor mensen die volledig uitstromen uit de bijstand of uit een gesubsidieerde baan op grond van de WIW, WSW of ID. De aanvraag voor de toetrederskorting moet worden ingediend bij de Belastingdienst.

Hogere subsidies
De gemeente heeft besloten de subsidies voor uitstroom van bijstandsgerechtigden naar gesubsidieerd werk te verhogen. Voor een alleenstaande bedraagt de subsidie voortaan 907,50 euro en voor een (éénouder)gezin 1.815,00 euro. Deze subsidie wordt in twee gelijke delen, na een periode van zes maanden en achttien maanden, vastgesteld en uitbetaald. De duur van het hebben van een uitkering om in aanmerking te komen voor de uitstroomsubsidie is teruggebracht van twee naar één jaar. Aanvragen moeten worden ingediend bij de dienst Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid (SOZA).

Deeltijdwerk
Ook om subsidie voor deeltijdarbeid aan te kunnen vragen is de duur van het hebben van een uitkering teruggebracht van twee naar één jaar. Deze subsidie kan, afhankelijk van het aantal uren deeltijdarbeid, oplopen tot ruim 136,13 euro per maand.
Verder is het aantal uren om voor de periodieke onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk in aanmerking te komen, teruggebracht van twintig naar vijftien uur per week. Voor vrijwilligerswerk kan een onkostenvergoeding worden verstrekt van 55,59 euro per maand (onbelast).

Ongewijzigd
De subsidies voor deelname aan toeleidingsactiviteiten van 69,00 euro per maand en de eenmalige startsubsidie van 114,00 euro bij uitstroom naar werk blijven gehandhaafd. Ook voor de nieuwkomer die binnen één jaar na inschrijving het inburgeringprogramma heeft afgelegd blijft de eenmalige subsidie van 68,07 euro bestaan.

Gunstiger
De WIW-subsidieverordening 2001 is ingegaan op 1 januari 2002 met uitzondering van de bepaling die betrekking heeft op de aanvragen die worden ingediend in verband met uitstroom naar werk. De aanvragen die worden (zijn) ingediend in verband met uitstroom naar werk of gesubsidieerd werk na 1 januari 2001, worden beoordeeld volgens de nieuwe gunstiger WIW-subsidieverordening.
Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij SOZA.

Een bonus van de minister bij het vinden van werk. Foto: dienst Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid.