Ingezonden persbericht

Persbericht

Portret moet voorafgaand aan huwelijk aangeboden worden GELDERSE KUNSTENARES TEKENT MÁXIMA

11 januari 2002

Gendt. "Ik zie vooral een gevoelige vrouw met grote diepgang en een stevig karakter. Als je Máxima gadeslaat, zie je dat ze méér is dan een oppervlakkige glamour royalty. En misschien past ze daarom zo goed bij het Nederlandse Koninklijk Huis. De Oranjes staan immers voor een traditie waarin mensen het koningschap dienen en waarin het koningshuis niet boven maar tussen de Nederlanders staat." Aan het woord Marjolein Bos, gevierd kunstenares uit Gelderland. Zij tekende een bijzondere zeefdruk van Máxima Zorreguieta, wat vóór het aanstaande huwelijk aangeboden zal worden.

Marjolein Bos verwierf de afgelopen jaren naam en faam met zeefdrukken door haar serie portretten van Nederlandse coryfeeën in de vechtsport. Daarbij wist zij actie en portret op verrassende wijze te verenigen. Zo ontstaat er een zacht diepte-effect door het aparte papier dat de kunstenares gebruikt. Andere projecten waarmee Bos bekendheid oogstte zijn haar wandschilderingen, onder meer voor gerenommeerde bankinstellingen in Nederland. Zeer apart is wel de historische wandschildering in een kleine kapel in het wintersport-oord Saas Fee in Zwitserland.

Bedoeling is de originele tekening voorafgaande aan haar huwelijk met Kroonprins Willem-Alexander aan te bieden aan Máxima. Daartoe wordt het portret keurig ingelijst, waarbij elk facet met cachet is uitgevoerd. Zo heeft de lijst de intiem-warme uitstraling van antiek zilver. Dit effect wordt bereikt door een speciale kleur- en schuurmethode op hout. Verder refereert een dubbel passepartout aan het Oranjehuis, door de gedistingeerde, naar een donkere oranje neigende terratint. Deze kleur komt weer in alle bescheidenheid terug in de lippen en de oorbellen van de aanstaande Kroonprinses. Het formaat van het portret is 50 bij 70 centimeter. De gebruikte techniek wordt door de Gelderse kunstenares Marjolein Bos omschreven als 3-kleuren zeefdruk van potloodtekening.

Einde persbericht.

Noot voor de redactie,