Verbond van verzekeraars

Nieuwe bedrijfsregeling voor totaal verlies motorvoertuigen

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Verbond op 19 december 2001 is bedrijfsregeling no. 16 aangenomen, die de oude bedrijfsregeling no. 14 (totaal verlies/cascoverzekeringen) vervangt. Bedrijfsregeling no. 16 heeft als titel Regeling bij schadeafwikkeling op basis van totaal verlies en is van toepassing op alle schaden aan motorvoertuigen die op basis van totaal verlies worden afgewikkeld. De regeling is vanaf 19 december 2001 van kracht geworden.

Bedrijfsregeling no. 14 zag alleen toe op motorvoertuigen die als technisch totaal verloren werden aangemerkt. In de motorvoertuigenbranche bestond echter grote behoefte aan een regeling die niet alleen op technisch totaal verloren motorvoertuigen toeziet, maar ook op economisch totaal verloren motorvoertuigen. Bedrijfsregeling no. 14 is daarom vervangen door bedrijfsregeling no. 16, die toeziet op motorvoertuigen die in hun algemeenheid als totaal verloren worden aangemerkt. Het onderscheid tussen technisch en economisch totaal verlies komt daarmee in theoretische zin te vervallen. Met de nieuwe bedrijfsregeling wordt beoogd diefstal en fraude met (onderdelen van) motorvoertuigen en aanpalende criminaliteit beter te kunnen terugdringen, bijvoorbeeld door een betere beperking van het omkatrisico (gebruik van de identiteit van een totaal verloren verklaard motorvoertuig voor een identieke gestolen auto).

Afhandeling via de NRM
Volgens de nieuwe regeling moet schade aan een motorvoertuig óf op reparatiebasis óf op basis van totaal verlies worden afgehandeld. Wordt een motorvoertuig total loss verklaard, dan moet het uitgangspunt zijn het motorvoertuig te verhandelen via de Nederlandse Restwaarde Markt (NRM). De NRM is een virtuele marktplaats voor het verhandelen van total loss-voertuigen tussen verzekeraars en experts aan de aanbodkant en schadevoertuighandelaren en demontagebedrijven aan de vraagkant. De NRM is opgericht om fraude en voertuigcriminaliteit tegen te gaan.
Indien een voertuig total loss wordt verklaard én moet worden gedemonteerd, geldt net zoals in de oude bedrijfsregeling, dat motorrijtuigenverzekeraars de bij de bedrijfsregeling opgenomen demontageverklaring afgeven (getekend door het desbetreffende ORAD-demontagebedrijf). In verband met de voertuiggebonden verplichtingen moeten bovendien alle delen van het bij het motorvoertuig behorende kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs aan het ORAD-bedrijf worden overgedragen. Een ORAD-bedrijf is een bedrijf dat de bevoegdheid heeft tot Online Registratie Autodemontage (ORAD) aan de RDW en dus meldingen van demontage rechtstreeks kan melden aan de RDW. De verzekerde ontvangt bij afgifte direct een formeel vrijwaringbewijs voor de voertuiggebonden verplichtingen. Het ORAD-bedrijf meldt hierna het motorvoertuig voor demontage aan bij de RDW en demonteert dit conform de demontageverklaring.

Bondig, januari 2002