---

Ministerie van Defensie



---

Militairen voordetachement in Afghanistan aangekomen

11-01-2002

De twee C-130 Hercules vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanmorgen (11 januari) omstreeks half vijf (Nederlandse tijd) op het Afghaanse vliegveld Bagram bij de hoofdstad Kaboel geland. De vliegtuigen, met aan boord 46 militairen (10 Nederlandse en 36 Duitse) en hun uitrusting, vertrokken gisteravond laat vanuit Trabzon in Turkije. Daar verbleven ze sinds dinsdag.

De komende dagen voeren de beide C-130 Hercules-toestellen pendelvluchten uit tussen Trabzon en Bagram om de resterende militairen en materieel van het voordetachement naar Afghanistan over te brengen. De twee Hercules-vliegtuigen zijn vanochtend doorgevlogen van Bagram naar Mashad in Iran, waar de bemanningen overnachten. Vanuit Iran vliegt men weer naar Trabzon in Turkije om opnieuw een vlucht uit te voeren naar Bagram in Afghanistan. Vandaag zijn ook de beide door het Duitse ministerie van Defensie ingehuurde Antonov An-24 vrachtvliegtuigen met aanvullende uitrustingsstukken en materiaal in Afghanistan aangekomen.

De Nederlandse bijdrage aan de International Security Assistance Force bestaat uit ongeveer tweehonderd militairen van het 13e infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen van de Koninklijke Landmacht.

* Achtergrondinformatie Luchtmobiele Brigade

* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme