Ingezonden persbericht


Persbericht NLIP, Den Haag 11 januari 2001


***NLIP betreurt de verhoging van Mxstream-tarieven***
NLIP betreurt de verhoging van Mxstream-tarievenDe Branchevereniging Nederlandse Internet Providers, NLIP, heeft met verbazing kennis genomen van de prijsverhoging voor Mxstream die KPN per 1 februari wenst door te voeren. NLIP vindt deze prijsverhoging op langere termijn reëel , maar maakt zich ernstige zorgen over de wijze waar op KPN destijds zijn introductieprijzen heeft bepaald. Per saldo heeft KPN daarmee waarschijnlijk de eerlijke mededinging op de markt voor internettoegang ondergraven.

Korte termijn: een overval
Dinsdag 8 januari heeft KPN aangekondigd de prijs voor het Mxstream Basic abonnement op korte termijn met 23% te verhogen tot een bedrag van 27,95. Gebruikers die via Mxstream internetten maken gebruik van twee diensten. Enerzijds sluiten zij een abonnement af met KPN, die in ruil voor de abonnementsprijs de verbinding met een internetprovider verzorgt. Het tweede abonnement sluit de consument met een internetprovider. De provider zorgt dat de consument daadwerkelijk het internet op kan en gebruik kan maken van diensten als e-mail en nieuwsgroepen. Op dit moment bieden vijf leden van NLIP internettoegang via ADSL. Zij hebben geen invloed op de prijsverhoging bij KPN.

Gebruikers die via KPN Mxstream internetten worden door de prijsverhoging gedupeerd. Dit is ook in het nadeel van de aangesloten internetproviders. Zij kunnen immers klanten verliezen wanneer deze klanten het nieuwe tarief niet langer aantrekkelijk vinden. Deze klanten verliezen vaak ook de aansluitkosten die zij voor Mxstream moesten betalen. NLIP wijst er op dat KPN verantwoordelijk is voor de prijsverhoging, en dus ook voor het leed dat consumenten en internetproviders door deze overval op korte termijn lijden. De korte termijn waar op deze prijsverhoging is gecommuniceerd levert bij consumenten terecht het beeld op van een overval.

Lange termijn: verhoging noodzakelijk
Uit een voorlopig eigen onderzoek van NLIP als ook uit de mededelingen van de OPTA is gebleken dat KPN bij de introductie van Mxstream waarschijnlijk een te laag tarief heeft gehanteerd. Dit is in ieder geval in strijd met de Mededingingswet. Een te lage prijs betekent dat andere aanbieders geen gezonde marge op hun vergelijkbare ADSL-producten kunnen behalen of zichzelf -door hogere tarieven- uit de markt prijzen. Internetproviders kunnen dan geen eerlijke keuze maken om de toegang tot hun diensten via andere aanbieders dan KPN in te kopen.

Voor zover dit het gevolg is van te lage inkooptarieven voor toegang tot de aansluitlijn (die voor alternatieve aanbieders noodzakelijk is om ADSL aan te kunnen bieden), handelt KPN bovendien in strijd met de Telecommunicatiewet. Op grond van deze wet moet KPN dezelfde prijs voor deze toegang berekenen aan haar Mxstream-onderdeel als zij aan alternatieve aanbieders in rekening brengt. NLIP betwijfelt of dit daadwerkelijk, en op de juiste wijze is gebeurd.

In ieder geval betreurt NLIP dat KPN deze dienst op deze wijze heeft geïntroduceerd. Op langere termijn was een introductie tegen een reële prijs (gebaseerd op de werkelijke kosten) een eerlijker en minder schadelijk alternatief geweest.

Maatregelen
De huidige verhoging zal naar de verwachting van NLIP waarschijnlijk wel bijdragen aan eerlijke concurrentie op de markt voor internettoegang via ADSL. Internetproviders kunnen immers eenvoudiger kiezen tussen andere aanbieders, zodat voor consumenten een kwalitatief hoogwaardig alternatief aanbod binnen bereik komt. Het huidige tarief komt dichter in de buurt van het tarief dat deze aanbieders vragen. NLIP verwacht dat deze concurrentie op langere termijn ook een lagere prijsstelling tot gevolg zal hebben. Verlaging van de groothandelstarieven, zoals OPTA die heeft voorgesteld zal ook dat gevolg hebben.