Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VRIJDAG 11 JANUARI 2002

VLAAMSE BALANS EU-VOORZITTERSCHAP OOGT POSITIEF

Het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie was ook voor de Vlaamse regering een belangrijke prioriteit. Niet alleen federale, maar ook deelstaatministers hebben immers Europese raden voorgezeten of België vertegenwoordigd. Als minister-president van de Vlaamse regering heeft Patrick Dewael in de Commissie Buitenlandse Aangelegenheden van het Vlaams Parlement, een positieve balans opgemaakt van de Vlaamse inbreng in het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie.


1. De versterking van de constitutionele regio's Volgens Dewael werd het Belgische EU-voorzitterschap vooral een succes door de ondertekening van de Verklaring van Laken. In die Verklaring is het bestaan en het concept van een regio met wetgevende bevoegdheid voor het eerst officieel erkend in een document van het hoogste politiek orgaan van de Unie. Dankzij enkele expliciete en impliciete verwijzingen naar de regio's in de Verklaring, zal de regionale dimensie in de Unie bovendien deel uitmaken van de agenda voor de Conventie over de toekomst van de Unie die deze Verklaring in het leven roept. Regio's met wetgevende bevoegdheden krijgen een gewaarborgde toegang tot de Conventie, ofwel via het Comité van de regio's en/of via de piste van de parlementaire delegaties.


2. Interesse voor Europa bij de jeugd aanwakkeren Het gebrek aan doorzichtigheid en democratie maken het voor de burgers moeilijk zicht te identificeren met de Unie. Vanuit haar bevoegdheden en op grond van het subsidiariteitsprincipe tracht de Vlaamse regering de burger beter te betrekken bij de EU. Tijdens het EU-voorzitterschap organiseerde Vlaanderen om die reden een mediacampagne die specifiek op jongeren was gericht. Bij die campagne werd gepoogd de Europese impact op de dagelijkse bezigheden van jongeren via Vlaamse bevoegdheden duidelijk te maken.


3. De uitdagingen van de toekomst beantwoorden De uitvoering van de besluiten van de Europese raad van Lissabon vormde voor Vlaanderen een derde prioriteit. Lissabon wil van Europa in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld maken, die in staat is tot een duurzame economie met meer en betere banen en een hechtere sociale samenhang. Het Pact van Vilvoorde dat de Vlaamse regering met de Vlaamse sociale partners in 2001 afsloot, vormt als het ware een Lissabon-proces op Vlaamse schaal. In dit Pact werden 21 doelstellingen voor de 21ste eeuw gedefinieerd. Daarnaast hebben Vlaamse vertegenwoordigers op diverse fora tal van inspanningen geleverd om het Lissabon-proces vooruit te helpen bvb. inzake onderwijs of kwaliteit van arbeid. Het volgende Vlaams vooruitgangsrapport komt eraan met het oog op de Europese raad van Barcelona op 15/16 maart 2002.

Volgens Dewael heeft het succesvol optreden van de deelstaten tenslotte de maturiteit aangetoond van de sterke regio's om Europese dossiers tot een goed eind te brengen. Dit bewijst de potentiële meerwaarde van regio's met wetgevende bevoegdheden in het toekomstige Europa. Het komt er nu op aan om die meerwaarde bij de uittekening van het nieuwe Europa ook een structurele verankering te verlenen. Daarvoor zal de Vlaamse regering zich samen met de andere wetgevende regio's blijven inzetten.

Voor meer informatie kan u terecht bij de woordvoerder van de Minister- president, Bart Tommelein, op het nummer 02/553 29 32, e-mail: bart.tommelein@vlaanderen.be.