Ingezonden persbericht


Imation voorziet reorganisatiekosten tussen $ 60 en 65 miljoen
- voorlopige resultaten tonen omzetstijging in vierde kwartaal van tien procent voor dataopslag
- kwartaalwinst uit normale bedrijfsvoering tussen $ 10 en $ 13 miljoen (exclusief gerelateerde reorganisatiekosten)
Schiphol-Rijk (Nederland), 11 januari 2002 -- Imation, een van de grootste leveranciers van data-opslagmedia, maakt bekend dat zij in het vierde kwartaal een voorziening neemt van $ 60 tot $ 65 miljoen voor belastingen ten behoeve van de eerder aangekondigde reorganisatie. Deze reorganisatie heeft als doel dat Imation zich richt op de dataopslagactiviteiten. Imation verwacht het gehele bedrag in het vierde kwartaal, dat op 31 december 2001 eindigde, te hebben besteed. Van dit bedrag bestrijkt ongeveer $ 37 miljoen contante kosten, waarvan het merendeel bestemd is voor verbreking van arbeidscontracten. Het resterende deel is voor afschrijvingen. De lastenverlichting wordt geraamd op $ 37 miljoen per jaar.

Imation benadrukt nogmaals de positieve uitkomst van de winst uit normale bedrijfsvoering in het vierde kwartaal. Op basis van de omzettendens voor dataopslagproducten, verwacht Imation de eerder genoemde winstverwachting van $ 10 en 13 miljoen dollar in het vierde kwartaal te behalen of te overtreffen. Voor het totale jaar is de winstverwachting uit normale bedrijfsvoering tussen de $ 48 en $ 51 miljoen, exclusief reorganisatiekosten. Vooral de vraag naar toepassingen voor datacentra, zoals databeveiliging, archivering en back-up was hoger dan verwacht. De voorlopige resultaten van het vierde kwartaal tonen dat de omzet van de Data Storage & Information Management-divisie met tien procent is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit betekent het beste kwartaal van de afgelopen twee jaar. De doelstelling voor de totale winst uit operationele bedrijfsvoering blijft onveranderd aangezien dit aan het einde van het boekjaar 2000 is afgegeven.

De onderneming had al eerder aangekondigd, dat als gevolg van de verkoop van de kleurproef- en kleursoftwaredivisie, een aanzienlijke last zou worden genomen om de activiteiten te stroomlijnen. De verkoop aan Kodak Polychrome Graphics LLC (KPG) voor $ 50 miljoen in contanten heeft zijn beslag gekregen op 31 december 2001. Zoals eerder aangegeven verwacht Imation dat de verkoop niet of nauwelijks rendement zal opleveren na aftrek van belastingen en verkoopkosten, waarmee naar verwachting $ 40 tot $ 45 miljoen gemoeid zullen zijn. Daar staat tegenover dat de onderneming verwacht in de komende twee jaar van KPG circa $ 20 miljoen te ontvangen voor diensten die te maken hebben met de overdracht van de activiteiten.

Als resultaat van de verkoop krijgt Imation de mogelijkheid de bedrijfsstructuur te vereenvoudigen en lastenverlichting door te voeren. De winstgevendheid van de overgebleven, niet-kernactiviteiten wordt verbeterd en de productie wordt verder gerationaliseerd.

Eind september 2001 had Imation ongeveer 4.100 mensen in dienst. Verwacht wordt dat vanwege de reorganisatie wereldwijd nog 500 banen zullen verdwijnen, naast de eerder vertrokken 500 medewerkers naar Kodak Polychrome Graphics.

In een toelichting op de besluiten zegt Chairman en CEO Bill Monahan: "De verkoop van de Color Technology-divisie en de aansluitende reorganisatie zijn belangrijke stappen voor Imation. Door deze moeilijke, maar niettemin noodzakelijke acties proberen we een waardevermeerdering te bewerkstelligen voor medewerkers, klanten en aandeelhouders, niet alleen nu, maar ook in de komende jaren. Alle aandacht zal nu worden geschonken aan de multi-miljard dollar markt voor dataopslagproducten. Ons sterke productaanbod en wereldwijde marktpositie positioneert ons op de kruising van de sterk groeiende vraag naar digitale opslagcapaciteit en de opnieuw groeiende vraag van eindgebruikers naar producten met verwijderbare data."

Imation verwacht de definitieve resultaten van het vierde kwartaal op 29 januari 2002 bekend te maken.

Imation
Imation Corporation (NYSE: IMN) levert wereldwijd producten en diensten ten behoeve van informatieverwerking. Imation is gespecialiseerd in uiteenlopende toepassingen voor beeldverwerking en databeheer. De omzet uit normale bedrijfsvoering van Imation bedroeg in het jaar 2000 1,2 miljard dollar. In september 2001 had Imation wereldwijd 4100 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:
Imation International B.V.
Tom Foyer
00 31 (20) 654 24 01
tfoyer@imation.com

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
00 31 (20) 421 05 65
marije@l-dj.nl

Certain information contained in this news release which does not relate to historical financial information may be deemed to constitute forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Such statements are subject to certain risks and uncertainties that could cause the Company's actual results in the future to differ materially from its historical results and those presently anticipated or projected. Among these factors are continuing uncertainty in global economic conditions that make it particularly difficult to predict product demand, the Company's ability to meet its cost reduction and revenue growth targets, its ability to implement its restructuring programs on a timely basis and to achieve the projected benefits, to introduce new offerings in a timely manner, the competitive pricing environment, foreign currency fluctuations, the outcome of litigation, the ability of Imation to secure adequate supply of certain high demand products, the ready availability and price of energy, the market acceptance of newly introduced product and service offerings, the rate of decline for certain existing products as well as various factors set forth in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission.