Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
11 januari 2002

MINISTERRAAD STEMT IN MET AANSLUITINGSWET WALVIS

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bos van Financiën ingestemd met de Aansluitingswet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in de sociale verzekeringen (Aansluitingswet Walvis). Het wetsvoorstel is de tweede stap in de uitwerking van het kabinetsstandpunt op de aanbevelingen uit het rapport `Het loont de moeite' van de werkgroep Loonbegrip (commissie De Boer).

De eerste stap is gezet met het wetsvoorstel Wet administratieve lastenverlichting en vereenvoudiging in de sociale verzekeringen (Walvis) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De tweede stap betreft het stroomlijnen van het in het wetsvoorstel Walvis gepresenteerde loonbegrip voor de sociale verzekeringen enerzijds en het begrippenkader binnen de heffing van loonbelasting anderzijds. De wet regelt de aansluiting van het fiscale loon op het sociale verzekeringsloon. Hiermee wordt een aanzienlijke administratieve lastenverlichting (186 mln euro) bereikt.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 11.01.2002