Gemeente Breda

11-01-2002

Vuurwerkverkoop in Breda ook in 2001 veilig

De gemeente Breda constateerde samen met brandweer en politie dat de vuurwerkverkoop ook in 2001 veilig is verlopen. Eind vorig jaar is op de verkoop en opslag van vuurwerk intensief gecontroleerd. Alle 26 verkooppunten en opslagplaatsen zijn vooraf al bezocht om te controleren of de nodige veiligheidsvoorzieningen in orde zijn. Tijdens de verkoop, vanaf 28 december zijn alle verkooppunten meerdere malen bezocht om te controleren of men zich aan de regels houdt. Deze controles doet de gemeente samen met de brandweer en de politie. De intensieve wijze van controleren is al meerdere jaren gebruikelijk in Breda.

Vooraf wordt gekeken of alle veiligheidsvoorzieningen, zoals blusvoorzieningen en deurdrangers op de vuurwerkkluizen, aanwezig zijn en goed werken. Zoniet, dan worden de betrokken ondernemers gesommeerd deze zaken in orde te maken.

Tijdens de verkoopperiode 28, 29 en 31 december 2001 zijn alle verkooppunten en opslagplaatsen opnieuw bezocht. Bij de bezoeken is onder meer gecontroleerd of de opgeslagen hoeveelheid niet meer is dan toegestaan, of er de toegestane soorten vuurwerk worden verhandeld en of aan alle regels wordt voldaan die gelden voor het ompakken en verkopen van vuurwerk.
Wanneer de regels worden overtreden, wordt de ondernemer in de gelegenheid gesteld die overtreding onmiddellijk ongedaan te maken. Wanneer de veiligheid in het geding is, wordt de verkoop direct stilgelegd. Zonodig wordt het vuurwerk in beslag genomen en vernietigd.
Dat laatste was tijdens de afgelopen verkoopperiode niet nodig.

Breda, 9 januari 2002