Provincie Zuid-Holland

11-01-2002
Ambulancezorg Hollands-Midden geoptimaliseerd

Op vrijdag 11 januari heeft gedeputeerde Loes van Ruijven het rapport "Ambulancezorg Hollands Midden nader bezien" in ontvangst genomen. De heer W.J.F.M. van Beek van het bestuur van de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) Hollands Midden en burgemeester van Jacobswoude, overhandigde haar dit document. Ook gaf hij haar een exemplaar van het convenant dat gesloten is tussen de CPA en alle vervoerders van de regio Hollands Midden. Daarmee is de Stichting Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden een feit geworden en de formele basis gelegd voor een optimale ambulancezorg in de regio.

"Ambulancezorg Hollands Midden nader bezien" is een onderzoek - uitgevoerd door stichting Tympaan en adviesbureau W.F. Botter, in opdracht van de CPA - naar de meest gewenste spreiding binnen de regio Hollands Midden. Het huidige spreidingsplan dateert van 1995, en bestaat nog uit vier deelplannen (voor de subregio's Duin- en Bollenstreek, Leiden, Midden-Holland en Rijn streek). Het onderzoek heeft geleid tot een aantal scenario's en mogelijke oplossingen voor knelpunten die al langere tijd gesignaleerd werden. Gemeenten binnen de regio en ook patiënten- en consumentenorganisaties hebben bij de provincie aange-klopt om oplossingen te zoeken voor de problemen, die zich toespitsten op overschrijdingen van de aanrijtijden van ambulances in de regio en op de steeds langere wachttijden voor besteld vervoer. De gedeputeerde heeft haar waar-dering uitgesproken voor de opzet van het rapport en voor het gesloten convenant. Een periode van problemen en spanningen binnen de regio kan hiermee als afgesloten worden beschouwd. Binnen de regio wordt - mede met behulp van provinciaal subsidie - hard gewerkt aan voorzieningen om de RAV concreet vorm te geven en door samenwerking de ambulancezorg te verbeteren.
Het rapport biedt meerdere aanknopingspunten om de problemen met overschrijdingen van aanrijtijden in de regio op te lossen. Hiermee gaat de provincie aan de slag om in overleg met de regio een definitief spreidingsplan voor de regio te maken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Disco van de afdeling Communicatie, telefoon 070 441 71 59 (buiten kantooruren via 06 53 484 062).