Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 januari 2002

Vragen van de leden Arib en Smits (beiden PvdA) aan de staatssecretaris voor de Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1.

Hebt u kennisgenomen van het artikel in het Parool waarin gemeld wordt dat in een weekeinde twee bewoners van de zorginstelling Leekerweide te Wognum zijn overleden? (1)

2.

Klopt het dat beide bewoners alleen waren tijdens het ongeval? Wat zijn de richtlijnen die de Inspectie voor de Volksgezondheid heeft opgesteld ten behoeve van de begeleiding van zorgbehoevende patiënten in zorginstellingen? Op Welke wijze worden deze richtlijnen door de zorginstellingen nageleefd? Welke sancties staan tegenover het niet naleven hiervan?

3.

Is het waar dat de Inspectie Volksgezondheid inmiddels een onderzoek heeft ingesteld naar de toedracht van het overlijden? Zo ja, op welke termijn kan de uitkomst van dit onderzoek worden verwacht?

4.

Klopt het dat een aantal jaren geleden een bewoner van dezelfde instelling als gevolg van een "ongeval" is komen te overlijden? Zo ja wanneer was dat? Is hiervan melding gemaakt bij de Inspectie voor de Volksgezondheid? Zo ja, wat waren de conclusies en aanbevelingen uit dat onderzoek? Welke maatregelen zijn indertijd door de betrokken instelling genomen om dergelijke situaties te voorkomen?

5.

Hoeveel meldingen zijn in het jaar 2001 gedaan bij de Inspectie voor de Volksgezondheid over misstanden in zorginstellingen voor ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten?

Kunt u een overzicht hiervan geven?

6.

Bent u bereid een meldingsplicht in te stellen voor misstanden in zorginstellingen voor ouderen, gehandicapten en psychiatrische patiënten? Zo ja, met ingang van welke datum? Zo nee, waarom niet?

(1)

Parool, 8 januari 2002