Nationaal Dubo Centrum

vrijdag 11 januari 2002

Tweede Structuurschema Groene Ruimte vastgesteld

Onlangs is het Structuurschema Groene Ruimte 2 (SGR2) door het kabinet vastgesteld. Hierin geeft het kabinet een uitwerking van de plannen voor de inrichting en het beheer van het landelijk gebied in de komende 15 jaar. Verbetering van de kwaliteit en van de toegankelijkheid van de groene ruimte staat centraal in het SGR2, dat als motto meekreeg Samen werken aan groen Nederland.

Uitgangspunt voor het nieuwe structuurschema is de gedachte dat het landelijk gebied er niet alleen is voor mensen die er werken en wonen, maar ook voor mensen die willen genieten van rust, ruimte en het landschap. Het tweede structuurschema bouwt voort op de Vijfde nota over de Ruimtelijke Ordening en andere rijksnota's voor landbouw, natuur, water en cultuurhistorie (Voedsel en Groen, Natuur voor mensen, Vierde Nota Waterhuishouding, Belvedere).

Belangrijke beleidsthema's zijn ontwikkeling van landschapskwaliteit, meer mogelijkheden scheppen voor groene recreatie dicht bij huis, de landbouw als beheerder van het landelijk gebied met een aparte plek voor niet-grondgebonden landbouw, versterking van de gebiedsgerichte aanpak en een nadere uitwerking van bestaand beleid voor natuur en water.

Inspraak
Het tweede structuurschema doorloopt de procedure van een Planologische kernbeslissing. Dit houdt in dat het kabinet het definitieve Structuurschema pas vaststelt na een inspraakronde. Deze inspraakronde loopt tot en met 22 maart aanstaande.

Meer informatie over het Structuurschema Groene Ruimte 2 vindt u hier.