Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


KNAU prestatieprijzen 2002

(11-01-2003)

Uitreiking De Loper aan de hartstichting

Uitreiking De Loper aan de hartstichting

Zaterdag 11 januari zijn tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) de prestatieprijzen uitgereikt door waarnemend voorzitter Rien van Haperen. Atleet en atlete van het jaar, Simon Vroemen en Jacqueline Poelman werden dit jaar gekozen door middel van een verkiezing onder KNAU leden.

De keuze van de atleet en atlete van 2002 is dit jaar bepaald door de lezers van Atletiek Magazine, tijdschrift voor loopsport en baanatletiek. Zowel bij de mannen als de vrouwen kon gekozen worden uit vijf kandidaten. Deze waren genomineerd door tien atletiekjournalisten en redacties aan de hand van een longlist van de hoofdcoaches van de KNAU.

Simon Vroemen ontving als atleet van het jaar 2002 de Herman van Leeuwen Beker. Hij werd werd met 50 % van de stemmen gekozen. Met zijn Europees record op de 3000m steeple (8.06.91) en de zilveren medaille op het zelfde onderdeel tijdens de EK in München was hij voor de meeste stemmers duidelijk favoriet.

De KNAU beker voor de atlete van het jaar werd uitgereikt aan Jacqueline Poelman. Zij kreeg 1/3 van de stemmen bij de vrouwen. Zij liep dit jaar, na jarenlang blessureleed, haar eerste internationale kampioenschap sinds 1995 (WK indoor). Tijdens het EK in München werd ze zevende in de finale van de 200m en lijkt daarmee weer op de weg terug.

"De Wim de Beer plaquette" wordt jaarlijks uitgereikt voor een prestatie op organisatorisch gebied. De gemeente Apeldoorn kreeg de prijs omdat ze zich de afgelopen jaren bijzonder heeft ingezet om een schitterende indooraccommodatie te realiseren in het nieuw te bouwen Omnisportcentrum Apeldoorn. Dit betekent een belangrijke impuls voor de atletieksport. In 2005 zal het sportcomplex in gebruik worden genomen.

"De Loper" (voorheen de Michiel van der Wege Sculptuur), een prijs voor een organisatie of persoon die zich inzet voor de recreatieve atletiekbeoefening, ging dit jaar naar de Nederlandse Hartstichting. Zij zetten zich in om mensen in beweging te krijgen, onder andere door mee te werken aan het project gezonde en veilige looproutes van de KNAU. Inmiddels zijn landelijk zes routes hiervoor opengesteld.

"De Frans Jutte Trofee", de prijs voor het jurywezen, werd dit jaar toegekend aan Jan Snoeren. Hij is al vele jaren actief wedstrijdleider en scheidsrechter. De laatste jaren is hij woordvoerder van de werkgroep jurykader geweest. Tijdens de vergaderingen kwam hij steeds met verfrissende ideeën. De werkgroep kent volgens hem geen voorzitter, maar hij was het in de praktijk wel. Volgens zijn collega's heeft Jan een warm kloppend hart voor de atletiek en in het bijzonder voor juryzaken binnen de KNAU!

"De Fanny Blankers-Koen Plaquette" voor de talente van het jaar 2002 ging naar Tine Veenstra. Zij behaalde tijdens de WJK in Kingston een vierde plaats op het onderdeel meerkamp (5653 punten) en staat daarmee vijfde op de ranglijst allertijden bij de Nederlandse meisjes A.

"De Albert Spree Beker" voor het talent van het jaar 2002 werd uitgereikt aan Daniel Ward. Ward liep in de halve finale van de 100m tijdens de WJK een tijd van 10.27sec.(met 3.9m rugwind). Met toegestane rugwind leverde hij ook een prima prestatie: 10.61sec. (6e allertijden bij de Nederlandse jongens A.)

De veteranenbeker bij de vrouwen ging naar Anny van Anholt. Deze veelzijdige atlete behaald tijdens de EK in de categorie vrouwen 55+ twee gouden medailles op de onderdelen gewicht 5-kamp en kogelslingeren en een zilveren medaille op het onderdeel discuswerpen.

De veteranenbeker bij de mannen ging naar Eric Roeske. Met een wereldrecord op de 400m in de jongste veteranencategorie (M40+) in een tijd van 47.86 sec. en Europees kampioen (M40+) op de 200m en 400m zette hij indrukwekkende prestaties neer.

Tine Veenstra ontvangt Fanny Blankers-Koen plaquette van Fanny Blankers (dochter van FBK)
Tine Veenstra ontvangt Fanny Blankers-Koen plaquette van Fanny Blankers (dochter van FBK)