Levenskracht van HIV-patiënt ondanks onzekerheid
Negentiende etappe van KRO De Wandeling met Joseph Scheich
HILVERSUM, 20020109
"Toen ik hoorde dat ik besmet was met het aids-virus voelde dat als een doodvonnis. Het duurde jaren voordat ik er over durfde te praten." Joseph Scheich (40) is sinds 1989 besmet met HIV. Op het moment dat hij dacht aan de laatste maanden van zijn leven te beginnen was er een medische doorbraak: dankzij de 'combinatietherapie' was het mogelijk het virus onder de duim te houden. Na anderhalf jaar durft hij weer in het leven te geloven.

Tijdens de negentiende etappe van het pelgrimspad in KRO De Wandeling praat Lucette Verboven met Joseph Scheich over het leven met HIV, de angst om het aan anderen te vertellen en de lange weg om weer aan de toekomst te denken. "Toen ik eindelijk over mijn ziekte durfde te praten leverde dat zoveel vrijheid op. Ik kreeg de kracht om mijn leven weer in eigen hand te nemen." Voor Scheich betekent de ziekte ook een ommekeer in het persoonlijke leven. "Eerlijkheid werd belangrijk omdat ik eerlijk tegenover mezelf moest worden. Dan kun je ook makkelijker eerlijk tegenover anderen zijn." Joseph Scheich is nu als manager Internationale Zaken bij het Aids Fonds verantwoordelijk voor de ondersteuning van de actie Stop Aids Now.

KRO De Wandeling volgt in 39 etappes het Pelgrimspad van Amsterdam naar Maastricht. Onderweg ontmoet Lucette Verboven 'gewone' mensen met een herkenbaar en inspirerend verhaal, waarin levenservaring, relaties en spiritualiteit centraal staan.

KRO De Wandeling, vrijdag 11 januari 16.30 uur
(HH. op zondag 13 januari 09.30 uur)
Nederland 1

Noot voor redacties:


Ingezonden persbericht