Ingezonden persbericht

Universiteit Maastricht
Wetenschapsagenda
Januari 2002

Vrijdag 11 januari 2002 15.30 uur.
26ste Dies Natalis in de St. Janskerk in Maastricht. Rede prof.dr. A.C. Nieuwenhuizen Kruseman, Rector Magnificus. Titel: "Dagboek van een tutor".
Diesrede prof.dr. S. Cnossen, hoogleraar Fiscale Economie aan de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Titel: "In discussie met europees commissaris Bolkestein".
Uitreiking Peter Debyeprijs vanwege Stichting Edmond Hustinx Uitreiking studentprijzen vanwege Stichting Wetenschapsbeoefening

Vrijdag 18 januari 2002 12.00 uur.
Promotie dhr. M. Salvi, dott. in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen. Titel: "Rationalising Individuality".
Promotores: Prof.dr. R.H.J. ter Meulen; Prof.dr. W. Callebout,LUC, Diepenbeek; Prof.dr. S.E. Cuypers, KU Leuven.

Burnout, gezondheid, motivatie
Vrijdag 18 januari 2002 14.00 uur.
Promotie mw.drs. I. Houkes in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen. Titel: "Work and individual determinants of intrinsic work motivation, emotional exhaustion and turnover intention.
Promotor: Prof.dr. F.J.N. Nijhuis; co-promotores: dr. P.P.M. Janssen; dr. J. de Jonge, UU.

Werkkenmerken kunnen aanleiding geven tot burnout en de neiging een organisatie te verlaten, maar kunnen ook leiden tot een hoge werkmotivatie onder werknemers. Uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht onder bankmedewerkers en docenten, blijkt dat in het werk specifieke kenmerken te onderscheiden zijn die leiden tot één van de drie bovengenoemde reacties op werk. Zo blijkt bijvoorbeeld dat een hoge mate van autonomie met name leidt tot een hoge werkmotivatie, terwijl een hoge werkdruk juist leidt tot burnout. De effecten van werk zijn verder niet voor iedere werknemer hetzelfde, maar zijn afhankelijk van karaktereigenschappen van de werknemer, zoals bijvoorbeeld groeibehoefte.

Vrijdag 25 januari 2002 12.00 uur.
Promotie drs. J.N.M. Ouwes in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen. Titel: "Improving parameter estimates in Generalized Linear Mixed Models".
Promotor: Prof.dr. M.P.F. Berger; co-promotor: dr. E.S. Tan.

Sociale steun, reuma
Vrijdag 25 januari 2002 16.00 uur.
Promotie mw.drs. M.E.J. Savelkoul in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Titel: "The influence of coping on social support and Quality of life of people with rheumatic diseases".
Promotores: Prof.dr. G.J. Kok; Prof.dr. H.W. van den Borne; co-promotor: dr. L.P. de Witte, iRv, Hoensbroek.

Om de invloed van coping (omgaan met problemen) op sociale steun en kwaliteit van leven van mensen met reuma na te gaan, zijn de effecten gemeten van een cursus ´´probleem oplossen en sociale steun zoeken´´. Hieruit blijkt dat deze cursus kan leiden tot het actief aanpakken van problemen, meer sociale steun en een verbetering van tevredenheid met het leven en de gezondheidstoestand van de reumapatiënt. De cursus wordt aanbevolen als onderdeel van de zorg voor mensen met reuma en andere chronische aandoeningen. Voor de cursus is een handleiding uitgegeven.

Noot voor de pers
Exemplaren van promoties en samenvattingen, alsmede de redes ter gelegenheid van de Dies Natalis zijn verkrijgbaar via het secretariaat van de afdeling Communicatie, telefoon 388 2044 of mailto:pers@bu.unimaas.nl. Bereikbaarheid buiten kantooruren via 06 21275612. De persberichten, wetenschapsagenda's en de oraties en andere redes staan ook op internet: www.pers.unimaas.nl