Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis drijft hulpverlening op in Afghanistan

Vlaamse rodekruismedewerkers vertrekken om luchtbrug voor hulpgoederen voor te bereiden en om orthopedisch centrum te leiden

Vrijdag 11 januari 2002 vertrekken John Eggermont van Rode Kruis-Vlaanderen en Fred Van Ginkel van het Nederlandse Rode Kruis vanuit Amsterdam naar de provincie Ghor in Afghanistan. De rodekruismedewerkers maken deel uit van een 'Emergecy Response Unit', opgezet door Rode Kruis-Vlaanderen en gespecialiseerd in logistieke operaties.

De eerste prioriteit van het Rode Kruis is op dit ogenblik de verdeling van voedsel en andere hulpgoederen in de afgelegen en ergst getroffen gebieden. De provincie Ghor is de minst toegankelijke provincie in Afghanistan en het Rode Kruis concentreert zich in deze streek op families die nog in hun huizen verblijven. Op die manier worden zij niet gedwongen naar de kampen te vluchten.

Om de hulpverlening te kunnen opdrijven zullen John Eggermont en Fred Van Ginkel een logistieke basis opzetten in Herat en Chakcharian en op deze plaatsen een luchtbrug organiseren voor de aanvoer van hulpgoederen vanuit Iran.
Zij zullen alle praktische voorbereidingen treffen voor de afhandeling van de nodige formailteiten en voor de aanvoer, het stockeren, het transport en de verdeling van hulpgoederen. Met deze operatie wil het Rode Kruis zo snel mogelijk hiulp bieden aan 75.000 families.

Paul Hendrickx, een andere Vlaamse rodekruismedewerker, vertrekt eveneens vrijdag naar Afghanistan. Hij zal er - na een onderbreking van enkele maanden - zijn werk als kinesist opnieuw opnemen in het orthopedisch centrum in Mazar-i-Sharif.

Het Rode Kruis blijft ook de ziekenhuizen en hulpposten ondersteunen met medisch materiaal, dekens, zeildoeken, voedsel en brandstof voor de generatoren. Ingenieurs van het Rode Kruis herstellen en onderhouden er waterdistributiesystemen en handpompen.

Een andere prioriteit van het Rode Kruis zijn de bezoeken aan gevangenen. Tot nu toe heeft het Rode Kruis meer dan 4.000 gevangenen bezocht op een 30-tal plaasten waaronder ook 20 personen die gevangen worden gehouden door de strijdkrachten van de VS op de luchthaven van Kandahar.
Het Rode Kruis vraagt alle gevangenen te kunnen bezoeken zodat het Rode Kruis hen kan registreren en nagaan of zij een menselijke behandeling krijgen.

Op dit ogenblik zijn er in totaal 85 medewerkers van het Internationale Rode Kruis en 1000 plaatselijke rodekruismedewerkers werkzaam in Afghanistan.

Brussel, 10 januari 2002