Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

11-01-2002

CNV hekelt korte termijnvisie Drachtster computerkastenfabrikant

De aangekondigde reorganisatie bij computerkastenfabrikant Eldon N.V. in Drachten noemt vakbond CNV Metaal en elektro het verkeerde antwoord op indertijd zelfgemaakte keuzes. Het bedrijf kondigde vrijdagmiddag aan het huidige personeelsbestand van circa 140 medewerkers te willen inkrimpen naar 100 werknemers. "En daarbij wordt 11 september en het ineenstorten van de wereldmarkt ons inziens onterecht gebruikt als argument", stelt vakgroepbestuurder Piet Fortuin.

Volgens Fortuin is veeleer de onlangs uitgevoerde, en zeer kostbare modernisering van het machinepark in het Drachtster bedrijf oorzaak van de slechtere kaspositie. "Ik veronderstel dat men financieel gewoon teveel hooi op z'n vork heeft genomen en zich bovendien wel zeer heeft laten verrassen door een terugloop in de wereldeconomie. De bedrijfsstrategie is teveel op de korte termijn geënt geweest. Maar ook zonder `11 september' was het bedrijf hierdoor in de problemen gekomen", aldus de vakbondsbestuurder.
Volgens Fortuin kan diezelfde korte termijnvisie leiden tot problemen verderop in het jaar. "Als ze deze mensen nu op straat zetten kunnen ze amper nog de productieambitie handhaven, laat staan als de wereldeconomie weer groeit, net als de vraag naar computerkasten."

Fortuin is verder van mening dat de hoofddirectie van de Eldon-groep - met verder vestigingen in Groot Brittannië, België en Spanje - de locatie in Drachten wel heel zwaar laat bloeden voor een afname in de afzet. "Drachten was altijd het meest succesvolle onderdeel van Eldon. Ze slachten hier de kip met de gouden eieren."

Houten, 11 januari 2002

Nadere inlichtingen:

Piet Fortuin (vakgroepbestuurder):
0512 - 58 34 70
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243