Ingezonden persbericht

Persbericht Leiden, 11 januari 2002

Marathonzitting van de Commissie voor Beroep- en Bezwaarschriften eindigt in chaos

Tientallen sympathisanten, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van Vrijplaats-initiatieven hebben vrijdagochtend in het Stadhuis aan de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften uitgelegd waarom de gemeentelijke plannen voor de "Vrijplaats Koppenhinksteeg" een slecht idee zijn.

De bezwaarmakers zijn afkomstig van uiteenlopende organisaties, Vrijplaats- initiatieven, haar medewerkers, bezoekers en buurtbewoners. Zeer tegen de zin van de gebruikers en vrijwilligers van de Vrijplaats is de Gemeente Leiden van plan de Koppenhinksteeg te verbouwen tot luxe koopappartementen en bedrijfsruimtes. Nadat het College van B & W hier in oktober vorig jaar een bouwvergunning voor verleende, tekenden meer dan zeshonderd organisaties en individuen per bezwaarschrift protest aan tegen deze plannen. Zij vinden de Vrijplaats een unieke verzameling van tegendraadse culturele en politieke organisaties die voor Leiden behouden moet blijven. Dit is ook de mening van de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK), die een groot deel van de Vrijplaatsorganisaties vertegenwoordigt. De SVK pleit voor legalisering van de Vrijplaats, waarna de organisaties die er gevestigd zijn een 'maatschappelijke huur' kunnen gaan betalen.

De zitting kende van het begin tot het eind rumoerige momenten en eindigde in complete chaos toen de voorzitter plots de zitting sloot, terwijl een groot aantal bezwaarmakers nog helemaal niet aan het woord waren gekomen. De voorzitter kwam tot zijn nogal abrupte daad omdat één van de bezwaarmakers, overigens geen lid van een Vrijplaatsorganisatie, de voorzitter op emotionele wijze interrumpeerde om kritiek te leveren op de gang van zaken rond de uitnodigingen voor bovengenoemde zitting en wilde voorkomen dat de voorzitter een inspreker om procedurele redenen het woord ontnam. De voorzitter sloot de zitting en liep boos weg, zijn overige commissieleden achterlatend.

Meerdere bezwaarmakers hadden op dat moment al de wetmatigheid van de zitting aangevochten. Zo hadden de Vrijplaats-initiatieven "de Weggeefwinkel", het "zaterDagcafe" en EuroDusnie wel tijdig een bezwaarschrift ingediend, maar geen ontvangstbevestiging gekregen en zij waren ook niet uitgenodigd voor de zitting. Behalve deze organisaties is er ook een aantal andere mensen die zich bij de SVK en de VVK hebben gemeld omdat zij geen uitnodiging hadden ontvangen voor de zitting. Een aantal bezwaarmakers zei ook dat ze pas een paar dagen gelden een uitnodiging hebben ontvangen. De SVK heeft er bij de Commissie op aangedrongen te onderzoeken wie zij nog meer vergeten is uit te nodigen. Diegenen die wel waren uitgenodigd om hun bezwaarschrift mondeling toe te lichten kregen vervolgens lang niet altijd de gelegenheid dit ook daadwerkelijk te doen. Enkele bezwaarmakers die zelf die ochtend verhinderd waren hadden anderen gemachtigd voor zich te spreken - een mogelijkheid die uitdrukkelijk in de uitnodiging van de commissie werd genoemd - mochten van de voorzitter niet eens het woord nemen. De voorzitter rechtvaardigde deze beslissing met de opmerking dat zij niet belanghebbend zouden zijn, maar waarom worden deze mensen dan wel uitgenodigd om hun bezwaar mondeling toe te lichten?

De SVK is onthutst over de gebeurtenissen van vandaag maar niet verbaasd. De gang van zaken rond het gemeentelijke bouwplan is een opeenstapeling van dit soort gebeurtenissen die voornamelijk het gevolg zijn van de onbehoorlijke wijze waarop de gemeente het bouwplan er doorheen probeert te drukken. De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg laat zich echter niet ontmoedigen en zal zich blijven inzetten voor een oplossing van het conflict tussen het gemeentebestuur en de Vrijplaats. Een oplossing die recht doet aan de belangen van de Vrijplaats, de honderd vrijwilligers die er werkzaam zijn en de duizenden bezoekers die de Vrijplaats een warm hart toedragen.

Op zaterdag 9 februari organiseert de Vrijplaats een demonstratie voor behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg. deze vertrekt om 14:00 vanaf de Vrijplaats.

Medio februari komt er een nieuwe hoorzitting van de Commissie voor Beroep- Bezwaarschriften over deze zaak.

Einde persbericht

afzender: Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK) Postbus 2228
2301 CE Leiden
svk@koppenhinksteeg.nl
http://www.koppenhinskteeg.nl (VVK webstek)
tel: 06 23145173