NEDERLANDS BALLETORKEST

Nieuw orkest krijgt naam: 'Holland Symfonia'

PERSBERICHT

Amsterdam, 11 januari 2002

Nieuw orkest krijgt naam:

'Holland Symfonia'
'Het Nederlands Ballet- en Symfonieorkest'

Sinds 1 januari jongstleden is het samengaan van het Nederlands Balletorkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest een feit. Het nieuwe orkest is verheugd vandaag bekend te kunnen maken dat het zich gaat presenteren onder de naam 'Holland Symfonia'. Als ondertitel is gekozen voor 'Het Nederlands Ballet- en Symfonieorkest', waarin de belangrijkste taken van het orkest tot uitdrukking komen. Het Nederlands Balletorkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest maken het lopende seizoen onder hun oude naam af. Met ingang van het komende seizoen, vanaf augustus 2002, zal het nieuwe orkest met de naam Holland Symfonia zowel op het podium als in het theater optreden.

De belangrijkste overweging bij de keuze van de naam Holland Symfonia is dat de naam duidelijk maakt dat het hier om meer gaat dan een symfonieorkest in de gebruikelijke zin van het woord. Holland Symfonia zal in meerdere formaties, enige van de taken die het zich ten doel heeft gesteld, concerten, balletbegeleiding en educatie, soms gelijktijdig ten uitvoer brengen.

Holland Symfonia, het eerste Nederlandse orkest dat is opgericht in de 21e eeuw, zal een muzikale instelling zijn die zich ten doel stelt om met zo'n 150 musici in telkens wisselende combinaties een zo breed mogelijk publiek te bereiken met vertrouwde en nieuwe aansprekende concertvormen.

De artistieke verantwoordelijkheid van Holland Symfonia is in handen van een artistiek team, waarbinnen Lucas Vis, voorheen zowel chef-dirigent van het NBO als het NPO, optreedt als artistiek adviseur ad-interim. Peter-Jan Wagemans, componist en programmeur, neemt de concertprogrammering voor het seizoen 2002/2003 voor zijn rekening. Jan Pieter Koch, eveneens lid van het artistieke team, richt zich primair op de educatieprojecten en de ballet/dansprogrammering. Het orkest is opzoek naar een Chefdirigent.

Holland Symfonia werkt samen met vaste partners als Het Nationale Ballet, Het Nederlands Danstheater en De Nationale Reisopera en incidenteel ook met andere dans-, opera-, theater- en koorgezelschappen. Jaarlijks zal het nieuwe orkest zo'n 40 concerten geven in Haarlem en elders in Noord-Holland en de Randstad. Daarnaast wil het orkest een groot aantal kinderen, jongeren en andere groepen die onbekend zijn met de concertpraktijk, bereiken met educatieprojekten.

Het eerste optreden van Holland Symfonia wordt in augustus verwacht, tijdens de Uitmarkt in Amsterdam.


---
Maurits Haenen
Algemeen directeur Holland Symfonia

Contactpersoon:
Marijn van Hulzen, tel.: 06- 19554479
(vanaf dinsdag 15 januari te bereiken onder nummer 023-5319248)

11 jan 02 16:58