Ingezonden persbericht


Nijmegen, 11 januari 2002

InterNLnet dient bij NMa klacht in tegen KPN

In reactie op de prijsverhoging van KPN op Mxstream breedband internet (ADSL) heeft internet service provider InterNLnet b.v. een klacht ingediend bij de NMa. Zij ageert daarin tegen de gedragingen van KPN in de markt voor breedband via het lokale aansluitnet en ADSL internetverbindingen.

Volgens Cees Verhoef, algemeen directeur van InterNLnet, zijn er reeds lang aanwijzingen dat KPN stelselmatig, met hoge inkooptarieven op delen van hun monopolistisch netwerk, vertragingstactieken en kleine pesterijen concurrenten probeert te vertragen om een fatsoenlijk ADSL aanbod te ontwikkelen en snel een marktaandeel op te bouwen. Tegelijkertijd heeft KPN voor haar breedband internetdienst een business model gebruikt op basis van eindgebruikerstarieven beneden de kostprijs (Mxstream). Met deze predatory pricing hebben ze de markt voor ADSL toegang geprobeerd af te romen. Hierbij werd gebruik gemaakt van de aanmerkelijke marktmacht als telecom provider en als aanbieder van internetdiensten met haar dochterondernemingen XS4ALL, Planet Internet, HCCnet en Het Net. KPN kapitaliseert op deze manier ongegeneerd het onterecht verkregen marktaandeel. Door een combinatie van vertraging en predatory pricing heeft KPN effectief zeer snel het grootste marktaandeel verworven. Concurrenten die gebruik (moeten) maken van andere netwerkaanbieders als BaByXL en BBned, kunnen hier met de beste wil van de wereld geen winstgevend, concurrerend aanbod tegenover stellen, laat staan dat ze voldoende opbrengsten kunnen genereren om voldoende te kunnen investeren concludeert Verhoef.

Hij acht de recente uitlatingen van KPN omtrent de prijsverhoging van MX-stream bewijs voor deze stelling. Er zijn volgens onze informatie reeds klachten van deze aard bij de OPTA ingediend. OPTA neemt hier vooralsnog afstand van omdat het een niet gereguleerd deel van de telecom markt zou betreffen. Ontbundeling van de local loop is echter wel degelijk een OPTA issue en de NMa lijkt me bij uitstek de toezichthouder die iets kan doen aan predatory pricing strategieën door een partij met aanmerkelijke marktmacht .

Met de klacht beoogt de InterNLnet provider dat via de toezichthouders Nma/Opta de KPN gedwongen wordt om de de markt te compenseren voor het onterecht verkregen marktaandeel. Dit komt neer op het vrijstellen van het betalen van eenmalige aansluitkosten voor het beschikbaar stellen van de local tail op het aansluitnet en de kosten voor het ontsluiten van colocaties op KPN centrales voor apparatuur voor ADSL. Deze situatie zou volgens Verhoef zolang moeten worden gehandhaafd totdat de overige aanbieders gezamenlijk, tenminste een vergelijkbaar aandeel van de ADSL toegangsmarkt hebben bereikt als de combinatie van KPN, haar dochtermaatschappijen en de andere provider (Tiscali) die gebruik hebben kunnen maken van het Mxstream- aanbod.

InterNLnet verwacht dat de internet expertise unit van OPTA/NMa inmiddels voldoende marktkennis heeft om de situatie te doorzien en eventueel te onderzoeken en hoopt dat zij voldoende urgentie aan de behandeling van de klacht toe zal kennen. Hoe langer de situatie met de onterecht scheef gegroeide marktaandelen blijft bestaan hoe meer voordeel KPN ten opzichte van haar concurrenten weet te incasseren. Ik hoop dan ook, aldus Verhoef, dat NMa deze marktverstoring kan herstellen.


---


Ingezonden persbericht