Vlaamse overheid

VLAREG: Regeling TBS voor onderwijspersoneel

Brussel - Op 30 november 2001 besliste de Vlaamse regering principieel tot een belangrijke aanpassing van twee besluiten over de regelgeving inzake de
terbeschikkingstelling voor het onderwijspersoneel. Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering, op voorstel van Vlaams minister van onderwijs Marleen VANDERPOORTEN, nu die twee wijzigingsbesluiten opnieuw principieel goed. Ze worden wel nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

De Vlaamse regering besliste vandaag het volgende:


1. Voor wie ten laatste op 31 augustus 2002 55 jaar of ouder is, verandert enkele de startdatum van de uitstapmogelijkheid. Voor deze categorie blijft de "oude" regeling voor voltijdse TBS 55+ gelden, ongeacht de leeftijd van uitstappen. Uitzondering: de uitstapdatum kan enkele vallen op 1 september, 1 januari of 1 april.


2. Aan wie geboren is tussen 31 augustus 1947 en 1 september 1952 geeft het nieuwe besluit als overgangsmaatregelen een "rugzak" met een aantal maanden "krediet". Hiermee kan een personeelslid uitstappen voor de gekozen ingangsdatum van de pensionering of de volledige terbeschikkingstelling voorafgaand aan het rustpensioen. Men kan dit krediet voltijds opnemen of spreiden door een aantal jaren halftijds of drie vierde te werken gecombineerd met deeltijds "genieten" van TBS 58+. Wie recht heeft op 24 maanden, kan deze op die manier spreiden over een periode van meer dan twee jaar. Een aantal ambten (bv. directeurs) kan echter enkele halftijds of voltijds uitstappen. Wel kan men het krediet niet beginnen opnemen voor de leeftijd van 55 jaar en moet het gebruik ervan bij de aanvang van de uitstapregeling voor de volledige periode in een definitief plan worden vastgelegd.


3. Voor de personeelsleden die op 31 augustus 2002 jonger zijn dan 50 jaar is de overheid het engagement aangegaan om, met als uiterste toepassingsdatum 1 september 2007 (als de eerste van die generatie 50-jarigen 55 wordt) te onderhandelen over de modaliteiten van de vaststelling van het wachtgeld en de deeltijds tewerkstelling als uitgroeibaan.

De gewijzigde regelgeving inzake TBS-uitstap gaat uit van de volgende principes:


1. De leeftijd waarop een personeelslid vervroegd kan uitstappen wordt voor de toekomst vastgesteld op 58 jaar, met uitzondering van de leerkrachten in het kleuteronderwijs waarvoor de uitstapregeling 56 jaar wordt.


2. De modaliteiten van de berekening van het wachtgeld worden later vastgesteld.


3.De ingangsdatum van de nieuwe regeling wordt vastgesteld op 1 september 2002.


4. Met ingang van 1 september 2002 worden drie uitstapdata voorzien:

1 september, 1 januari en 1 april volgend op het bereiken van de leeftijd van 58 (56) jaar.


5. Voor de personeelsleden die ten laatste op 31 augustus 2002 de leeftijd van 55 jaar bereiken en voldoen aan alle voorwaarden, blijft, tot de leeftijd van 60 jaar, de regeling voorzien in het besluit van 11 februari 2000 verder gelden, met uitzondering van de uitstapdata, waarvoor er drie voorzien worden (cfr. punt 3).


6. Voor de personeelsleden die ten laatste op 31 augustus 2002 de leeftijd van vijftig jaar bereiken wordt een overgangsregeling uitgewerkt waardoor deze personeelsleden vÛÛr de uitstap op 58 (56) jaar een terbeschikkingstelling kunnen vragen op basis van de volgende modaliteiten:
a. het recht op het aantal maanden voorafgaande terbeschikkingstelling aan 58 (56) jaar bedraagt 6,5 % van het aantal maanden geldelijke anciÎnniteit op de 1ste van de maand volgend op de leeftijd van 55 jaar; b. het resultaat van de berekening onder a. wordt afgerond naar de hogere eenheid;
c. de aanvangsdatum van deze voorafgaande terbeschikkingstelling wordt als volgt bepaald:
- vaststelling van de uitstapdatum volgend op de leeftijd van 58 (56) jaar

- terugrekening vanaf deze datum van het aantal maanden berekend recht

- de aanvangsdatum is de uitstapdatum (1/1, 1/4 of 1/9) die onmiddellijk voorafgaat aan de bekomen terugrekeningsdatum;
d. de terbeschikkingstelling kan 1/4, 1/2 of FT bedragen; e. kan ten vroegste ingaan na het bereiken van de leeftijd van 55 jaar en op voorwaarde dat voldaan is aan alle voorwaarden om te mogen uitstappen; f. moet ononderbroken genomen worden en onmiddellijk aansluitend gevolgd worden door TBS 58 (56) of pensioen; g. het wachtgeld wordt berekend overeenkomstig het BVR van 11-02-2000 en uitgedrukt in een % van de laatste gederfde activiteitswedde waarop de volgende verminderingen worden toegepast:

- bij TBS op 55 jaar: het bekomen % wordt met 8 verminderd

- bij TBS op 56 jaar: het bekomen % wordt met 7 verminderd

- bij TBS op 57 jaar: het bekomen % wordt met 5 verminderd

- bij TBS op 58 jaar: het bekomen % wordt met 3 verminderd

- bij TBS op 59 jaar: het bekomen % wordt niet verminderd het bij de aanvang bekomen, verminderd %, wordt voor de ganse TBS-periode toegepast.

ots original text: Persmededeling van de Vlaamse Regering Beschikbaar op internet: http://www.newsaktuell.be

persinfo : Nic Vandemarliere, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be