Anti Racisme Informatie Centrum

LBR-informatie

Fact-sheet immigratie in Nederland

Rotterdam, 11 januari 2002

In december 2001 zijn nog diverse uitgaven bij het LBR verschenen, onder meer de fact-sheet immigratie in Nederland. De fact-sheet immigratie in Nederland biedt bondige informatie over de immigratie in Nederland zoals die zich na 1945 heeft voltrokken. De meest recente ontwikkelingen zijn op een rijtje gezet: wie zijn immigranten, waar komen ze vandaan en waarom komen ze naar Nederland? Statistische informatie en een literatuuroverzicht zijn opgenomen.

Door het CBS wordt het totale jaarlijkse aantal immigranten voor de periode 2000-2050 op 130.000 geschat. Aangezien het aantal mensen dat zich in Nederland vestigt aanzienlijk groter is dan het aantal mensen dat naar het buitenland vertrekt, is Nederland een immigratieland. Zo kwamen in het jaar 2000 een recordaantal van 133.000 immigranten (waarvan 91.000 niet-Nederlanders) naar Nederland. Voor het LBR geen onbelangrijk thema, omdat migratie gevolgen heeft voor het persoonlijk leven van betrokkenen en de maatschappelijke integratie van personen en bevolkingsgroepen.

De fact-sheet immigratie in Nederland is samengesteld door documentatiemedewerker Eddie Nieuwenhuizen Vermelde materialen zijn te leen in het documentatie -en informatiecentrum van het LBR. Het documentatiecentrum herbergt naast vakliteratuur, lesmateriaal en actuele dossiers ook veel statistische gegevens.

De fact-sheet immigratie in Nederland is te verkrijgen voor 0,91 ( 2,-), exclusief portokosten.
Voor meer informatie en bestellingen: tel: 010 20 10 201, email: info@lbr.nl