DSM

Novozymes A/S en DSM N.V. sluiten licentieovereenkomst over diervoederenzym fytase

Novozymes en DSM hebben een overeenkomst gesloten waarmee DSM aan Novozymes een wereldwijde, semi-exclusieve licentie en een aantal aanvullende rechten verleent voor de door Novozymes gevoerde fytase-producten. De overeenkomst maakt een einde aan de juridische gevechten waarin de beide bedrijven in een aantal landen met elkaar verwikkeld waren over de inbreuk op en geldigheid van de fytase-octrooien van DSM. Alle nog lopende rechtszaken komen hiermee te vervallen.

Fytase is een enzym dat wordt toegevoegd aan diervoeders, met name voor varkens en pluimvee. Het verhoogt de voedingswaarde van het voer en vermindert de milieuschadelijke effecten van fosfor afkomstig uit dierlijke mest. Fytase stelt dieren namelijk in staat fosfor op te nemen uit de graanproducten die als diervoeder worden gebruikt, zodat aan dergelijke diervoeders minder andere fosforbronnen hoeven te worden toegevoegd.

De markt voor fytase-enzymen voor gebruik in diervoeders groeit snel en zowel DSM als Novozymes zullen hun activiteiten op dit gebied voortzetten.

De overeenkomst houdt in dat Novozymes DSM een aanzienlijk licentiebedrag ineens betaalt, en daarnaast een periodieke vergoeding. Verdere details worden niet bekendgemaakt.

DSM produceerde als eerste een fytase-product (Natuphos®) voor gebruik in diervoeders. Het product kwam zo'n tien jaar geleden op de markt. DSM heeft voor zijn fytase-producten een sterke octrooipositie opgebouwd. DSM en Novozymes zijn verheugd dat zij, na jarenlang verwikkeld te zijn geweest in een juridisch gevecht, nu een licentie-overeenkomst hebben bereikt voor DSM's fytase-technologie.

DSM
DSM is een sterk geïntegreerd internationaal concern dat wereldwijd actief is in life science-producten, hoogwaardige kunststoffen, polymeren en industriële chemicaliën. DSM heeft een omzet van EUR 8,1 miljard en telt wereldwijd 22.000 medewerkers (ultimo 2000), werkzaam in meer dan 200 vestigingen. DSM wil in 2005 behoren tot de wereldtop op het gebied van specialties met hoge toegevoegde waarde, sterke groei en stabielere resultaten, met een omzet van EUR 10 miljard, waarvan minstens 80% wordt gerealiseerd in specialties met mondiale topposities.

Novozymes
Het biotech-bedrijf Novozymes A/S is 's werelds grootste producent van enzymen voor industriële toepassingen. Het hoofdkantoor van Novozymes is gevestigd in Denemarken en het bedrijf biedt werk aan ruim 3.300 mensen. Novozymes heeft vestigingen in 20 landen en verkoopt zijn enzymen in meer dan 120 landen. De B-aandelen van Novozymes zijn genoteerd aan de beurs van Kopenhagen. Novozymes werd in november 2000 afgesplitst van Novo Nordisk A/S. Voor meer informatie over het bedrijf zie www.novozymes.com.

Contact DSM:

Media: Beleggers: Arthur Spierts Dries Ausems DSM Press Office Investor Relations

Tel. +31 45 5782422 Tel. + 31 45 5782864 E-mail: press.office@dsm.com investor.relations@dsm.com

Contact Novozymes:

Media: Beleggers: Eva Louise H. Petersen Michael Steen-Knudsen Tel. +45 4442 3338 Tel. +45 4442 6048

Thomas Kudsk Larsen Tel. +45 4442 5969