Gemeente Leeuwarden

Onbekend gedicht Mata Hari duikt op

Op 9 januari jl. is een tot nu toe onbekend gedicht van Mata Hari opgedoken. Door de eigenaar, Peter de Hoo, is dit in bewaring gegeven aan het Historisch Centrum Leeuwarden. Margaretha Zelle, geboortenaam van Mata Hari, schreef dit versje in 1888 toen ze 12 jaar oud was in het poëziealbum van haar vriendin en klasgenote, Grietje de Hoo.

Het album is te omschrijven als normaal voor een kind uit de hogere burgerkringen in het Leeuwarden van die tijd. Het album is bijgehouden van 1888 tot 1891 en bevat 46 versjes. Naast vriendinnetjes en klasgenoten hebben eveneens enkele familieleden er in geschreven.

De eigenaar, Peter de Hoo, trof dit bijzondere document onlangs aan in pas verworven familiepaperassen. Grietje de Hoo is zijn oud-tante. De familie De Hoo bezat eind 19e eeuw tot in 1942 aan de Schrans een sjezen- en sledenfabriekje. Grietje de Hoo ging naar de chique Hofschool aan het Raadhuisplein in Leeuwarden.

Gedicht Mata Hari

Aan Grietje !

Wilt gij alle klippen mijden
Van de groote levenszee.
Neem dan voor kaptein en stuurman
Deugd en achting met u mee.
Godsvrucht zij u tot matrozen
En de vrijheid een compas.
Moed uw anker Hoop uw zeilen
Tot bewaring dezer plas.
Hoe de golven dan ook slaan
Gij landt wis behouden aan.

Ter herinnering aan Margaretha Zelle
Leeuwarden 1888.

Het poëziealbum is met enkele andere bijzondere aanwinsten uit 2001 voorlopig opgesteld in een vitrine in de entreehal van het Historisch Centrum Leeuwarden.