Gemeente Nieuwegein

Nieuwegeiners produceren minder afval
Nieuwegeiners produceren minder afval dan de inwoners van de meeste andere Nederlandse gemeentes. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Vereniging van Reinigingsdeskundigen (NVRD). Ook de Nieuwegeinse reinigingsdienst presteert beter dan het landelijk gemiddelde.

Nieuwegeiners maken veel gebruik van de voorzieningen voor afvalafgifte en afvalscheiding. Tegelijkertijd wordt in Nieuwegein naar verhouding minder afval aangeboden dan in veel andere gemeentes uit het onderzoek. Het reinigingspersoneel van de Gemeente Nieuwegein blijkt bovendien efficiënt te werken.

Positieve geluiden dus, hoewel er ook ruimte is voor verbetering. Zo wordt er nog altijd afval ongescheiden aangeboden. De oorzaken hiervan zijn dat hier en daar voorzieningen in de directe omgeving van woningen ontbreken, en dat bewoners soms geen extra inspanning willen leveren om afval te scheiden. En hoewel de inzamelkosten van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en restafval in Nieuwegein nog steeds lager zijn dan gemiddeld, zijn enkele gemeentenNieuwegein op dit vlak inmiddels gepasseerd vergeleken met de ranglijst van vorig jaar.

De gemeente wil in de komende jaren, met de al geplande ondergrondse afvalinzameling en een uitgebreide voorlichtingscampagne, verder opklimmen op de milieuranglijst van Nederlandse gemeentes.

De NVRD spant zich in om de milieuprestaties van 48 Nederlandse gemeentes, met in totaal 6,1 miljoen inwoners, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Het grote voordeel hiervan is dat gemeentes veel van elkaars ervaringen kunnen leren. In de vergelijkingen wordt rekening gehouden met diverse criteria: de hoeveelheid afval die wordt aangeboden en de mate waarin afval wordt gescheiden maar ook de productiviteit van het gemeentelijk reinigingspersoneel en de kosten van afvalinzameling. Op praktisch alle punten scoorde Nieuwegein in 2001 bovengemiddeld.

---

Invoerdatum 11-1-2002

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein