FNV

Kosten kinderopvang bedreigen emancipatie mannen en vrouwen

Vrouwenbond - fnvvrouwenbond@vc.fnv.nl

De kosten voor de kinderopvang zijn vorig jaar met 9% gestegen en zeker tot 2007 worden nog forse prijsstijgingen verwacht. 'Daarmee ondermijnt het kabinet haar eigen plannen om mannen én vrouwen arbeid en zorg makkelijker te laten combineren,' zegt Tineke van der Kraan, voorzitter van de FNV Vrouwenbond. 'Marktwerking past niet bij een collectieve voorziening als kinderopvang,' betoogt ze.

'Een voltijdplaats in de kinderopvang kost op dit moment zo'n 11.360 euro. Dat is een behoorlijk bedrag per kind. En dat zou misschien geen probleem zijn als de overheid daar het leeuwendeel van de kosten van voor haar rekening nam. Maar de overheid beperkt zich tot het hanteren van een systeem waarbij het geld vooral wordt rondgepompt en er veel te veel overheidsgeld in overhead, bureaucratie en ambtelijke neuzelarij blijft hangen.

En vervolgens legt die overheid de verantwoordelijkheid voor een noodzakelijke maatschappelijke voorziening als kinderopvang bij ouders, vakbeweging en werkgevers neer.

Dit Kabinet propageert een samenleving waarin ouders arbeid en zorg kunnen combineren. Dat heeft consequenties. Zo moet de overheid zorgen voor voldoende kinderopvangplaatsen en een kostensysteem waarbij niet alleen de gebruikers betalen. Net als bij vervoersvoorzieningen, onderwijs en de gezondheidszorg. Via de belastinginning dus. Op die manier is kinderopvang een basisvoorziening in een geëmancipeerde samenleving.

Marktwerking past niet bij collectieve voorzieningen, dat blijkt wel uit het NS-debacle en de puinhopen in de zorg. Wordt de kinderopvangbranche de volgende miskleun?'

11 januari 2002