Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


Maase en Vriesde atleten van het jaar 2001

(12-01-2002)

Laetitia Vriesde, atlete van het jaar 2001

Laetitia Vriesde, atlete van het jaar 2001

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) op 12 januari zijn de volgende prestatieprijzen voor het jaar 2001 uitgereikt:

De Herman van Leeuwen Beker wordt toegekend aan de atleet die zich door prestatie en gedrag op het gebied van de wedstrijdsport in een kalenderjaar heeft onderscheiden; Kamiel Maase Met o.a. zijn zilveren medaille op de EK veldloop en een tiende plek tijdens de 10.000m op de wereld-kampioenschappen in Edmonton is Maase volgens de jury in 2001 zonder twijfel de winnaar van deze beker. Afgelopen jaar heeft Maase de stap aangedurfd om zijn baan op te zeggen om zich volledig op de atletiek te richten. Zijn inzet en doorzettingsvermogen resulteren nu al in mooie prestaties en volgens de kenners heeft Kamiel zij grenzen nog niet eens bereikt.

De KNAU Beker wordt toegekend aan de atlete die zich door prestatie en gedrag op het gebied van de wedstrijdsport in een kalenderjaar heeft onderscheiden; Laetitia Vriesde Nederland behaalde op het WK in Edmonton geen medaille. Toch had de bronzen plak op de 800 meter van Laetitia Vriesde een oranje randje. Vriesde traint en woont al jaren in Nederland. Vriesde won in 1991 ook al eens de KNAU beker. Dit toont wel aan dat Vriesde voor de Nederlandse atletiek al vele jaren een factor van betekenis is.

De Fanny Blankers-Koen Plaquette wordt toegekend aan de junioratlete die zich door prestatie en gedrag op het gebied van de wedstrijdsport in een kalenderjaar heeft onderscheiden. Yvonne Wisse Tijdens juniorenkampioenschappen is de veelzijdigheid van deze atleet wel gebleken. Afgelopen jaar werd Yvonne Wisse Nederlands kampioen bij de meisjes op de onderdelen verspringen, 200m en hoog-springen en daarnaast nog tweede op de 100m horden. Op het onderdeel meerkamp heeft Yvonne inter-nationaal aansluiting bij de juniorentop gevonden. Tijdens de Europese junioren kampioenschappen in 2001 werd zij zesde. Op het onderdeel hoogspringen leverde zij met 1.81m de beste Nederlandse jaar-prestatie bij de vrouwen.

De Albert Spree Beker wordt toegekend aan de junioratleet die zich door prestatie en gedrag op het ge-bied van de wedstrijdsport in een kalenderjaar heeft onderscheiden; Arnoud Okken Okken heeft in 2001 een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Met de verbetering van zijn p.r. op de 800m van 1.48.08 in 2000 naar
1.45.64 in 2001 staat hij nu 3e op de Europese juniorenranglijst allertij-den. Afgelopen jaar werd Arnoud tweede op de 800m tijdens de EJK en 4e tijdens de Universiade.

De Veteranenbeker wordt toegekend aan een persoon, comité of instantie die zich op het gebied van de veteranenatletiek in een kalenderjaar of een reeks van jaren op bijzondere wijze heeft onderscheiden. Bij de vrouwen gaat de beker naar Tine Schenkels. Tine Schenkels was tijdens de WK veteranen het goudhaantje van de Nederlandse ploeg. Zij veroverde in de leeftijdscategorie V45 maar liefst drie gouden medailles; kogelstoten, discuswerpen en de gewicht-vijfkamp. Schenkels zette op het onderdeel discuswerpen de beste jaarprestatie neer. De veteranenbeker bij de mannen wordt uitgereikt aan Eric Roeske. Eric Roeske heeft de beker verdient vanwege zijn topprestaties als veteraan. Afgelopen jaar werd hij wereldkampioen op de 200m en tweede op de 400m van dit veteranenkampioenschap. Op de 400m mag hij zich ook Europees kampioen bij de veteranen noemen. Roeske heeft afgelopen jaar tevens het Euro-pees record M40 op de 200m verbeterd en maakte deel uit van de estafetteploeg 4 * 100m die het we-reldrecord (veteranen) heeft verbroken.

Juryprijs 2001 De Frans Jutte Trofee wordt toegekend aan een persoon, comité of instantie die zich op het gebied van het jurywezen in een kalenderjaar of een reeks van jaren heeft onderscheiden. Deze prijs is toegekend aan het jurycorps ECU'23, 2001 Tijdens de Europese kampioenschappen onder 23 in Amsterdam heeft een groot aantal vrijwilligers mee-gewerkt aan het slagen van dit evenement. Vier dagen lang hebben de juryleden lange dagen gemaakt onder vaak slechte weersomstandigheden. De motivatie en inzet van het jurycorps heeft daar echter niet onder geleden. De reacties van de internationale ploegen, na afloop van dit toernooi, waren zeer lovend. Het jurycorps heeft daarmee bijgedragen aan een optimale wedstrijdsfeer en organisatie.

Wim van Hemert, Bas van Dam, Annie Schmitz, Piet Ruigrok De Wim de Beer Plaquette wordt toegekend aan een persoon, comité of instantie die zich op organisatorisch gebied in een kalenderjaar of een reeks van jaren op bijzondere wijze heeft onderscheiden. Dit jaar heeft het bestuur gekozen voor LOC ECU'23, 2001 De organisatie van dit grootste atletiektoernooi ooit in Nederland gehouden is al ruim voor het toernooi begonnen met de voorbereidingen. Het LOC is hier vanaf de start bij waren betrokken en heeft met een geweldige inzet de structuur voor de organisatie neergezet. Hiermee hebben zij aangetoond dat Neder-land in staat is om toernooien op dit niveau op een goede manier te organiseren. De Nederlandse atletiek heeft daarmee internationaal een visitekaartje afgegeven. Joop Waterreus was helaas niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen maar werd wel genoemd als een van de belangrijke motiverende krachten achter de organisatie.

Wim De Michiel van de Wege Sculptuur wordt toegekend aan een persoon, comité of instantie die zich op het gebied van de recreatieve atletiekbeoefening in een kalenderjaar heeft onderscheiden; De City Pier Cityloop, Den Haag
De City Pier Cityloop is al vele jaren een van Nederlands grootste wegwedstrijden. De grote populariteit van het recreatief lopen is mede te danken aan de positieve sfeer en uitstraling tijdens deze evenemen-ten. De CPC-loop is een van de grondleggers geweest van de massa-evenementen voor recreatielopers en draagt al vele jaren bij aan de populariteit van de loopsport in Nederland. De CPC-organisatie zit nog vol ambities en heeft internationale aspiraties.