TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 09-01-2002

Televisie
2VANDAAG
Uitzending zaterdag 12 januari
Nederland 2 - 17.30 uur


REISVERSLAG OCEAN WARRIOR IN 2VANDAAG

De oceanen zijn stervende. In tien jaar tijd is negentig procent van de haaienpopulatie in de wateren rond Costa Rica uitgeroeid. De resterende tien procent krijgt nauwelijks de kans te groeien tot geslachtsrijpe leeftijd vanwege de nietsontziende activiteiten van stropers. Op zaterdag 12 januari zendt 2VANDAAG een special uit over de toestand van de oceanen.

Verslaggever Joost Engelberts en cameraman Paul Bergsma verbleven zes maanden lang aan boord van de Ocean Warrior, het vlaggenschip van milieubeweging The Seashepherd. Het reisverslag toont de walvisvangst van de Japanners in de Caraïbische Zee, het enorme sterftecijfer onder zeeschildpadden bij Costa Rica en de ongelimiteerde vangst van haaien bij Cocos Island.

The Seashepherd heeft de term 'directe actie' nieuwe inhoud gegeven. Beroemd en berucht is deze milieuorganisatie geworden door het laten zinken en rammen van schepen die het niet zo nauw namen met de internationale milieuwetgeving. Kapitein Paul Watson is mede-oprichter van Greenpeace en een internationale beroemdheid. In de documentaire zien we de passie, woede en onmacht van Allison, de echtgenote van Watson en activiste van het eerste uur, het onbegrip van stropers en het nuchtere maar ontluisterende commentaar van Paul Watson die zijn visie geeft over de toestand van de oceanen.




TROS