Gemeente Appingedam

9-1-2002 Grafiek van Suzanne Hartmans in Frontaal

APPINGEDAM - Op zaterdagmiddag 12 januari om 17.00 uur is de opening van de eerste tentoonstelling in het nieuwe jaar met grafiek van Suzanne Hartmans. Ruim tien jaar woont en werkt Suzanne Hartmans in Beerta. Voor het eerst laat zij met deze tentoonstelling een overzicht zien van haar grafische werk.
Suzanne Hartmans maakt series prenten waarbij ze gebruik maakt van verschillende grafische technieken - blinddruk, droge naald, ets, linosnede-, die zowel gecombineerd binnen één prent als binnen een serie voorkomen. Gedacht vanuit een grondvorm ontstaan symmetrische velden die zich ritmische herhalen.
Subtiele reliëfs, ontstaan door blinddruk, geven het werk een zachte lichtval. De rafelige randen van het zelfgeschepte papier krijgen soms een minimaal accent. Wanneer de werken op de grond gerangschikt liggen
- in haar atelier werkt zij ook op de grond - wordt nog duidelijker hoe de herhaling haar werk een illusie van beweging geeft. Ook op deze tentoonstelling wordt een deel van de prenten op de vloer geëxposeerd; het werk krijgt dan een ruimtelijk karakter.
De rust van het Groninger platteland stelt Suzanne Hartmans in staat de concentratie op te bouwen die zij nodig heeft voor haar arbeidsintensieve werk; door in een hoog tempo door te werken ontstaat als in een soort trance achter elkaar de prenten - vrij associërend en intuïtief.