Provincie Noord-Holland

Persbericht, 3 januari 2002

Feestelijke start Zuidtangent

Vanaf zondag 13 januari gaat de Zuidtangent rijden. De dag ervoor, op zaterdag 12 januari, wordt de Zuidtangent op feestelijke wijze aan het grote publiek gepresenteerd. Op woensdag 23 januari opent minister Netelenbos de Zuidtangent officieel.

Publieksdag 12 januari
Gelet op de tijd van het jaar waarin de opening plaatsvindt en de Winterspelen die in 2002 plaatsvinden is gekozen voor de vergelijking met de Elfstedentocht. In plaats van een reis langs elf steden, brengt de Zuidtangent reizigers langs de haltes. Het geheel is tot een feestelijk winters evenement omgetoverd. Deze dag biedt allerlei toepasselijk vermaak. Het publiek kan gratis deelnemen aan activiteiten met sneeuw en ijs. Alle onderdelen zijn geschikt voor jong en oud. Om 13.00 uur geven bij halte Haarlem Schalkwijk-centrum de volgende personen het startsein voor de dag.
* de heer De Boer (gedeputeerde Verkeer en Vervoer, provincie Noord-Holland)

* mevrouw Blankers-Kasbergen (wethouder Verkeer en Vervoer, Haarlemmermeer)

* mevrouw Van Viegen (wethouder Verkeer en Vervoer, Haarlem)
* de heer Hooijmaijers (portefeuillehouder Openbaar vervoer, Regionaal Orgaan Amsterdam)

Daarbij zijn ook een buschauffeur en een openbaar vervoerreiziger betrokken. De publieksdag duurt van 13.00 tot 16.00 uur.

De Zuidtangentbussen rijden van 12.00 tot 16.00 uur (vanaf de eindpunten) regelmatig tussen Haarlem Schalkwijk-centrum en Schiphol Noord. U kunt op alle haltes gratis instappen.

Langs het gehele traject van de Zuidtangent is er het 'Haltenspel'. Door in de Zuidtangentbus te stappen kunnen bezoekers meedoen aan het spel door letters bij de haltes van de Zuidtangent te verzamelen. Zo kunnen bezoekers tegelijk zelf ervaren dat de Zuidtangent 'de bus op z'n best is'. Met dit Haltenspel zijn leuke prijzen te winnen, waaronder een reischeque ter waarde van 500 euro. Belangstellenden kunnen een deelnamekaart ophalen in de bus of bij de haltes. Deze kaart is ook opgenomen in de gemeentekrant van Haarlemmermeer.

Bovendien vinden bij vier haltes feestelijke activiteiten plaats:
* Haarlem Schalkwijk-centrum
In een grote iglo kan de bezoeker aan de slag met het hakken van muntjes uit grote blokken ijs. Als dit lukt dan is er een toepasselijke prijs.

* Hoofddorp Toolenburg
Op de Magic Slope, een skisimulator, kunnen sportievelingen skiën of snowboarden. Alle benodigde materialen zijn aanwezig, dus iedereen kan meedoen.

* Hoofddorp Bornholm
Kinderen kunnen hier blikgooien met sneeuwballen van echte sneeuw. Bij deze halte vindt ook een ballonnenwedstrijd plaats. De deelnemers ontvangen een kleine attentie.

* Hoofddorp Overbos
Een spectaculaire sneeuwhelling met echte sneeuw is hier de blikvanger. Zittend in een grote band kunnen bezoekers naar beneden glijden.

Bij ieder van deze vier haltes staat ook een koek-en-zopiekraampje.

Direct omwonenden in Haarlem en Hoofddorp ontvangen begin januari een uitnodiging in de brievenbus. Verder wordt de actie in de lokale en regionale media aangekondigd.

Officiële opening 23 januari
De officiële opening vindt plaats op woensdag 23 januari voor ongeveer 250 genodigden in aanwezigheid van Minister Netelenbos. De startplaats van de opening is het parkeerterrein bij Villa Floriade 2002. Om 10.30 uur vertrekken hier de bussen die de genodigden over een deel van de baan van de Zuidtangent vervoeren voor een korte kennismakingstocht. De opening zelf vindt plaats in Villa Floriade 2002. Zeven partijen hebben de komst van de Zuidtangent mogelijk gemaakt. Om die reden wordt de openingshandeling uitgevoerd door:

* mevrouw Netelenbos (minister van Verkeer en Waterstaat)
* de heer De Boer (gedeputeerde Verkeer en vervoer, provincie Noord-Holland)

* de heer Koerhuis (voorzitter raad van bestuur Connexxion)
* de heer Hooijmaijers (portefeuillehouder OV, Regionaal Orgaan Amsterdam)

* mevrouw Blankers-Kasbergen (wethouder Verkeer en Vervoer, Haarlemmermeer)

* mevrouw Van Viegen (wethouder Verkeer en Vervoer, Haarlem)
* de heer Cerfontaine ('President Directeur Schiphol Group'.)
Om 13.00 uur is het officiële programma afgelopen. De genodigden kunnen na afloop met de Zuidtangentbus reizen van Haarlem naar Schiphol.

In 1994 is de eerste paal voor de Zuidtangent de grond in gegaan. Acht jaar later gaat op 13 januari 2002 de Zuidtangent op het traject Haarlem - Amsterdam Zuidoost van start. De regio is dan een uniek openbaar vervoerproject rijker. De Zuidtangent heeft een eigen vrijliggende baan, speciaal ontwikkelde voertuigen, bijzonder opvallend vormgegeven haltes en rijdt frequent: 'de bus op z'n best'. Al eerder heeft de Zuidtangent een Europese prijs gekregen voor het meest innovatieve openbaar vervoerproject.
Er is de afgelopen jaren hard aan de komst van Zuidtangent gewerkt. Toch is niet alles op 13 januari klaar. Zo is de 'dynamische' reisinformatie op de haltes met actuele informatie pas over een paar maanden gereed. De omgeving van verschillende haltes wordt nog afgewerkt en de liften van de haltes Bornholm en het nieuwe Spaarne ziekenhuis gaan over twee maanden in gebruik. De komende maanden worden de puntjes op de i gezet. De kwaliteit is nu echter al zodanig dat de Zuidtangent volgens planning vanaf 13 januari gaat rijden.

De Zuidtangent is openbaar vervoer van hoge kwaliteit tussen IJmuiden, Haarlem, Vijfhuizen, Hoofddorp, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk a/d Amstel, Amsterdam-Zuidoost en IJburg. De Zuidtangent start op 13 januari 2002 op het traject tussen station Haarlem en het Bijlmerstation in Amsterdam.