Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 12-01-2002 Persberichten politie regio Limburg Zuid (JvK)

Heerlen:

Overvaller spuit met pepperspray

Een naar schatting 20 jarige overvaller heeft vrijdagmiddag een geslaagde greep in de kassa van de bibliotheek aan de Navolaan in Heerlerheide gedaan. Daarbij werd een onbekend geldbedrag buitgemaakt. De jongeman kwam omstreeks 16.25 uur de bibliotheek binnen. Hij had een bromfietshelm op en was gekleed in een witte jack, een groene broek en donkere schoenen. Na binnenkomst begaf hij zich naar achter de balie en opende de kassa om daaruit vervolgens geld weg te nemen. Onderweg naar buiten spoot hij met pepperspray in het gezicht van een van de medewerksters. De jongeman verdween hierna met onbekende bestemming. Op het moment van deze beroving bevonden zich zon tien personen in de bibliotheek die getuige zijn geweest van een en ander. Zij verlieten voor de komst van de politie de bibliotheek. De politie zou graag in contact komen met deze getuigen.

Greep in etalage bij juwelier.
Een onbekend gebleven man heeft vrijdagmiddag tussen 16.30 uur en 17.00 uur enkele gouden kettingen buitgemaakt bij een greep in de etalage van een juwelier aan de Kerkstraat in Brunssum. De man die een bromfietshelm droeg en gekleed was in onder andere een witte of crèmekleurige jack, kwam de winkel binnen en vroeg om iets uit de etalage te mogen bekijken. Toen de juwelier de afgesloten etalage opende deed de dief een greep en griste enkele gouden halskettingen weg om daarmee naar buiten te rennen en te ontkomen. De politie onderzoekt of beide overvallen met elkaar verband houden.

Kerkrade:

Alcoholcontrole.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een alcoholcontrole gehouden aan de Pasweg in Landgraaf. Daarbij werden 140 automobilisten aan een blaastest onderworpen. Tevens werden hun voertuigen aan een technische controle onderworpen. De controle leverde vier bekeuringen voor het rijden onder invloed op welke allen met een transactie konden worden afgedaan en 13 bekeuringen voor overtredingen van geringe aard waaronder het voeren van de verkeerde verlichting, niet werkende rem en het niet kunnen tonen van de vereiste autopapieren.

Winkeldiefstal.
Bij een controle van enkele verdachte personen op de parkeerplaats van de Willem Alexanderlaan trof de politie vrijdagmiddag omstreeks 16.45 uur diverse nieuwe goederen en kledingstukken aan waaraan de beveiligingslabels nog aan zaten. Er waren geen betalingsbewijzen voor deze goederen voorhanden. De goederen bleken afkomstig van diverse winkels in Vaals en waren door de personen, 3 mannen uit Echt in de leeftijd van 19 tot 21 jaar, gestolen. Het drietal werd aangehouden en ingesloten.

Huisdealer.
De politie van Kerkrade heeft vrijdagmiddag een einde gemaakt aan de praktijken van een huisdealer aan de Akerstraat. Bij een onderzoek in de betreffende woning trof de politie ruim 1400 gram softdrugs aan. Nadat de aanwezige bezoekers uit het pand waren verwijderd werd de 46-jarige bewoner aangehouden en ingesloten.

Maastricht

Cameratoezicht.

Cameratoezicht leidde er toe dat zaterdag kort na middernacht een 21-jarige man uit Elspeet kon worden aangehouden wegens poging tot diefstal van een aantal Europa vlaggen. Gezien werd hoe de jongeman op de Markt ter hoogte van de Boschstraat in een vlaggenmast klom en vervolgens enkele vlaggen verwijderde.

Vlam in de pan.
Vrijdagavond omstreeks 20.10 uur rukte de brandweer en politie uit naar een keukenbrandje aan het Recessenplein. Oververhitting was de oorzaak dat een pan in de vlam sloeg. Het vuur werd door de bewoners zelf geblust. Niemand raakte gewond. Wel werd de keuken ernstig beschadigd.

Duivenhok uitgebrand in Eijsden.
Een ongeruste duivenliefhebber uit Eijsden constateerde vrijdag namiddag dat zijn duiven nog niet binnen waren. Omdat het al donker werd en de duiven daardoor mogelijk het hok niet meer konden vinden, plaatste de man een grote lamp op het hok. Tengevolge van de hitte die de lamp uitstraalde vatte het dak van de duiventil vlam en ging het hele duivenhok in vlammen op. Door de vrijwillige brandweer van Eijsden werd het vuur met succes bestreden. Het duivenonderkomen brandde helemaal uit. Waar de dak- en thuisloze duiven nu moeten overnachten is niet bekend.

Sittard.

Inbraak.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Kummenaedestraat in Geleen. Een bovenlicht van de achterdeur werd geforceerd om binnen te komen. De hele woning bleek te zijn doorzocht. Gestolen werd een stereo-installatie en een onbekend geldbedrag.

Vuurwapenbezit.
Vlak voor de politie afgelopen nacht op de Rijksweg-Zuid de inzitten van een personenauto wilden controleren werd uit de auto een voorwerp naar buiten gegooid. Dit bleek bij nader onderzoek een vuurwapen te zijn, reden waarom de drie inzittenden, afkomstig uit Roermond, Hoensbroek en Maaseik en in de leeftijd van 20 tot 25 jaar, werden aangehouden en ingesloten. Bij een van hen werd nog een busje traangas aangetroffen. De recherche onderzoekt een en ander.

Hennepkwekerij.
De politie van Geleen heeft vrijdagmiddag in een pand aan de Annastraat een hennepkwekerij ontdekt en vervolgens ontmanteld. De kwekerij omvatte de eerste en tweede etage alsmede de zolderverdieping van het betreffende pand. Te zien was dat de kwekerij reeds meerdere malen een oogst had opgeleverd getuige de bloempotten met plantresten. Slechts een klein deel ervan was nog in volle groei en bevatte in totaal 188 planten. De rest wachtte kennelijk op verse aanplant. Specialisten van Essent stelden vast dat de benodigde electriciteit voor de plantages illegaal werd afgetapt. Daar de plantage reeds meerdere oogsten heeft opgeleverd, en er dus over een lange tijd stroom werd gestolen, zal Essent met een forse naheffing komen. De politie is samen met medewerkers van de gemeente geruime tijd bezig geweest met het ontmantelen van de technische installatie en het opruimen van de planten en kweekresten. Een 51-jarige inwoner van Geleen werd aangehouden.