Korps: Friesland, plaats: Friesland 12-01-2002
Politieberichten van 11/1 (13.00) t/m 12/1 (13.00)

Leeuwarden: inbraak auto
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken, in een auto die stond geparkeerd aan de Willem Pijperstraat. De sloten werden geforceerd en het achterraam was er helemaal uitgehaald. Dit lag op de auto. Ontvreemd werden een radio-cdspeler, de hoedenplank en een carkit. Aangifte is gedaan door een 22-jarige inwoner van Leeuwarden.

Kollumerzwaag: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 11.15 uur rijdt een 57-jarige automobiliste uit Kollumerzwaag over de David Kloostermanstrjitte in de richting van de kruising met de W. Jorritsmastrjitte. Bij de kruising steekt plotseling een 80-jarige fietsster de Kloostermanstrjitte over. Een aanrijding kon niet worden voorkomen. De fietsster kwam ten val en brak hierbij haar schouder. De vrouw uit Kollumerzwaag heeft de fietsster naar het ziekenhuis in Dokkum gebracht.

Appelscha: aanrijding
Vrijdag omstreeks 12.30 uur reed een 23-jarige bestuurder van een bestelauto over de Oosterse Es in de richting van de Wester Es. Door de ijzel was het wegdek glad geworden. Zijn auto begon te glijden, na correctie gleed het voertuig naar de linkerkant van de weg. Een 64-jarige automobiliste uit Appelscha reed hem tegemoet. Een frontale botsing was het gevolg. De vrouw is met knieletsel overgebracht, per ambulance, naar het ziekenhuis in Assen. De 23-jarige man werd door een arts behandeld aan een snee aan het hoofd. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Leeuwarden: zakkenrollen
Terwijl een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden aan het winkelen was in een winkel aan de Nieuwestad, werd haar portemonnee gerold uit haar jaszak. In de portemonnee zat bijna 100 euro, evenals diverse bankbescheiden. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanhouding verdachte na winkeldiefstal Vrijdag omstreeks 14.45 uur kreeg de politie een melding dat een diefstal van een flesje parfum was gepleegd in een winkel aan de Nieuwestad. Op het Zwitserswaltje werd een 35-jarige inwoner van Leeuwarden hiervoor aangehouden. Hij voldeed aan het signalement. De man wilde niet meewerken aan zijn aanhouding. Hierbij trapte hij tegen het rechterbeen van een politieman, een andere politieman werd tegen zijn knie geschopt. Ondertussen uitte de verdachte bedriegende taal richting de politiemensen. In de politieauto werd nog een politieman in het gezicht gespuugd. De man wordt winkeldiefstal, belediging, bedreiging, wederspannigheid en eenvoudige mishandeling ten laste gelegd. Aangifte is gedaan door een 25-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs, auto in beslag genomen Vrijdag omstreeks 17.45 werd een 18-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd in de Zwettestraat. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, ook was het voertuig niet APK goedgekeurd. Omdat dit de zesde maal was dat de verdachte werd aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs is zijn auto in beslag genomen.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 18.25 uur reed een 51-jarige automobilist uit Leeuwarden vanuit parkeerstand de rijbaan van de Herenwal op. Hij zag hierbij een 39-jarige bromfietser uit Heerenveen over het hoofd. Deze botste tegen de linkerflank van de auto en kwam ten val op het wegdek. De inwoner van Heerenveen klaagde over pijn in rug en nek en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans. Vermoedelijk vallen de verwondingen mee.

Gytsjerk: twee verdachten aangehouden
Vrijdag omstreeks 22.00 uur kreeg de politie een melding dat graffiti werd aangebracht op het gebouw van het zwembad De sawn doarpen aan de R. van Nautaweg. Een 17-jarige inwoner van Munein en een 15-jarige inwoner van Gytsjerk werden op heterdaad betrapt. Zij zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een tas met spuitbussen werd in beslag genomen. Aangifte is gedaan door een 54-jarige inwoner van Burgum.

Sneek: aanhouding verdachte
Vrijdag kreeg de politie een melding van problemen in een woning aan de Eeltje Halbertsmastraat. In de woning ontstond een worsteling tussen de 29-jarige bewoner en een 41-jarige bezoeker uit Jirnsum. Deze laatste is een paar maal gestoken met een mes, hetgeen enkele licht verwondingen opleverde. De man heeft aangifte gedaan. Even later werd de 29-jarige Sneker aangehouden op het Schaapmarktplein. De oorzaak van de problemen ligt in de relationele sfeer.

Fryslân : rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.40 werd een 37-jarige bromfietser uit Rottum gecontroleerd op de Rottumerweg in Heerenveen. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Zaterdag omstreeks 00.25 uur werd een 27-jarige automobilist uit Appelscha aangehouden op de Wester Es te Appelscha. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 410 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Omdat hij met piepende banden vertrok vanaf de Borniastraat te Leeuwarden werd een 31-jarige automobilist uit Leeuwarden zaterdag omstreeks 02.10 uur gecontroleerd op alcohol. Hij bleek inderdaad te hebben gedronken: 530 ug/l, hetgeen een rijverbod opleverde van 5 uur. Zaterdag omstreeks 03.50 uur werd een 21-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Woudweg te Noardburgum. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de verdachte 575 ug/l, dit levert een rijverbod op van zes uur. Wegens recidive werd ook zijn rijbewijs ingevorderd. Zaterdag omstreeks 03.50 uur werd een 22-jarige automobilist uit Lemmer gecontroleerd op de Mercurius te Heerenveen. Hij blies 303 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Zaterdag omstreeks 03.55 uur werd een 38-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd op de mr. Gerbrandystraat te Sneek. Hij blies 475 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur. Zaterdag omstreeks 04.25 uur werd een 42-jarige automobilist uit Oudebildtzijl gecontroleerd op de Westegoawei te Marssum. Hij blies 235 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Zaterdag omstreeks 04.00 uur reed een 19-jarige automobilist uit Westergeest over de Triemsterloane te Triemen. Volgens zijn zeggen moest hij uitwijken voor een tegenligger. Door deze actie kwam de auto tot stilstand tegen een links in de berm staande boom. Ter plaatse blies de man 360 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. De auto is afgesleept. In Harlingen, op de Zuidwalweg, reed een auto slingerend. Na controle bleek de bestuurder, een 34-jarige automobilist uit Westhoek, te hebben gedronken. Hij blies 320 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Zaterdag omstreeks 04.00 uur stond een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden voorgesorteerd op de Middelzeelaan. Hij wilde de Uiterdijkseweg oprijden. Hij bedacht zich echter, wilde rechts de weg weer op, waar net een 45-jarige automobilist uit Leeuwarden reed. Een aanrijding was het gevolg. De 35-jarige Leeuwarder bleek te veel aan Bacchus te hebben geofferd. Op het bureau blies hij 1090 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. In Leeuwarden werd, op de Archipelweg, omstreeks 04.05 uur een 22-jarige automobilist gecontroleerd. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 260 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Leeuwarden: aanhouding na opgeven valse naam en urineren op straat Zaterdag omstreeks 04.30 uur zag de politie dat een 18-jarige inwoner van Leeuwarden urineerde tegen de zijkant van het Gerechtshof. Nadat hem hiervoor een bekeuring was aangezegd, gaf de verdachte een valse naam op. Hierop is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Dit mocht hij om 05.10 uur weer verlaten.

Leeuwarden: parkeerboetes
Op verschillende plaatsen in de binnenstad zijn parkeerbekeuringen uitgedeeld. Dit betreft o.a. het Raadhuisplein, Bagijnestraat, Grote Kerkstraat, Oldehoofsterkerkhof, Herenwaltje en het Zaailand. Er werd 56 maal bekeurd voor het parkeerverbod, vijfmaal voor het parkeren zonder vergunning op plaatsen van vergunninghouders en tweemaal voor het parkeren op een invalideplaats, terwijl daar geen vergunning voor aanwezig was.

Ee: twee branden
Zaterdag omstreeks 04.00 is een stacaravan uitgebrand aan de Fjellingsreed. Terwijl politie en brandweer op weg waren naar de brand, bleek op de Tibsterwei een bouwkeet in brand te staan. Beide branden zijn geblust, de technische recherche van de politie Friesland zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de branden.

Franeker: diefstal tas
Vrijdag omstreeks 23.30 uur werd een tas ontvreemd uit een auto die stond geparkeerd aan de Botniasteeg. De eigenaresse was net bezig spullen in haar auto te laden. In de tas zaten een portemonnee met bankpasjes, identiteitsbewijzen en een balletjurk. Aangifte is gedaan door een 31-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Heerenveen: diefstal uit auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een auto, die stond geparkeerd ter hoogte van het Kattebos. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte wordt gedaan door een 26-jarige inwoner van Heerenveen.

Leeuwarden: winkeldief aangehouden
Zaterdag omstreeks 10.20 uur nam een 26-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, een paar pakjes sigaretten weg uit een winkel aan de Schrans. Aan de hand van het signalement kon de man 10 minuten later worden aangehouden achter het station. De man is ingesloten. Aangifte is gedaan door een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272